După scandalul în care soacra primarului Cătălin Cherecheș era arestată, avenit și sentința finală în cazul acestuia. Magistrații au decis închisoare cu executare pentru primarul din Baia Mare, ca urmare a acuzațiilor de luare de mită.
După ce i s-a dat sentința defintivă, polițiștii băimăreni au mers la casa primarului din Baia Mare pentru a pue în aplicare mandatul de arestare. Conform unor surse citate de Hotnews, se pare că edilul Cătălin Cherecheș nu a fost găsit, astfel că, la acest moment este căutat de polițiști, după cum se prezintă și în comunicat:
”Astăzi, 24 noiembrie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș au primit de la instanța competentă un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, emis pe numele unui bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată”, a transmis IPJ Maramureș.
Scandalul soacrei edilului din Baia Mare a făcut înconjurul României, iar informațiile ulterioare, deși Cătălin Cherecheș a negat implicarea, i-au adus și mai multe probleme.
Citește și: Soacra primarului Cherecheş, mită de zeci de mii de euro ascunsă într-o cutie cu prăjituri.
Conform informațiilor din această dimineață, Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare, sentința fiind de 5 ani. Magistrații de la Curtea de Apel Cluj, unde se judeca dosarul în care primarul din Baia Mare era acuzat de luare de mită, au păstrat decizia inițială, cea din 2022, la acel moment nefiind una definitivă și ulterior avea să fie atacată de edil la Curtea de Apel.
”Admite apelul declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj împotriva Sentinţei penale nr. 41/2022 din data de 24 februarie 2022, pronunţată de către Tribunalul Cluj în dosar nr. 2537/117/2016, pe care o desfiinţează în parte, sub aspectul temeiniciei acesteia, cu privire la duratei pedepsei complementare aplicate inculpatului CC şi rejudecând cauza în aceste limite: Majorează durata pedepsei complementare aplicate prin sentinţa apelată faţă de inculpatul CC, constând în interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar), de la 4 ani la 5 ani.”, se arată în decizia de astăzi a magistraților.
Află și: Cui i-a dat tot primarul din Baia Mare, edilul a rămas cu mai nimic
Dosarul, la care astăzi s-a dat rezoluția finală, datează încă din februarie anul trecut, când procurorii de pe lângă Tribunalul Cluj începeau cercetările pe numele primarului din Baia Mare, ancheta datând din 2016. După instrumentarea dosarului i s-au adus la cunoștință acuzațiile, fiindu-i intentat proces la Cluj, iar sentința dată atunci de magistrați nu era una definitivă.
Cu toate că nu mai avea voie să dețină o funcție publică (nr.r primar), Cătălin Cherecheș a rămas în funcție până la momentul deciziei finale a magistraților clujeni. Dosarul are la bază mai multe acuzații, încă din 2016, an în care a și stat o perioadă în arest, astfel că la sentința de astăzi, de 5 ani, i se va scade perioada de detenție din 2016.
În 2016, spun procurorii DNA, Cătălin Cherecheș ar fi acceptat aproximativ 65.000 de lei și 5.000 de euro, bani confiscați ulterior.
Citește și: Cine este soacra primarului din Baia Mare. Femeia este rudă cu mama judecătoarei căreia a vrut să-i dea mită
Cazul s-a complicat, odată cu flagrantul făcut de DNA împotriva soacrei acestuia, care ar fi încercat să-i dea mită mamei judecătoarei de la Tribunalul din Cluj, legată de altfel de cazul de corupție în care Cătălin Cherecheș era implicat. Așa cum declarau procurorii, femeia a fost arestată pentru 30 de zile, urmând să fie pusă sub acuzare de încercare de dare de mită.