16 nov. 2023 | 15:29

Frontonul Palatului Universității din București are o însemnătate aparte. A fost distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Diverse
Frontonul Palatului Universității din București are o însemnătate aparte. A fost distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Foto: Prifimedia

Este o clădire simbol din Capitală, locul ce a format generații întregi de studenți, pe lângă care mulți bucureșteni trec zilnic fără să-i știe povestea fascinantă. Frontonul Palatului Universității din București are o însemnătate aparte. A fost distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

O clădire simbol

Când se vorbește despre cele mai cunoscute clădiri din Capitală, de pe listă nu poate lipsi cea care găzduiește Universitatea București. Este locul în care tineri absolvenți de liceu din toate colțurile țării visează să învețe, pe băncile căruia au stat nume mari din țară.

Mulți bucureșteni trec zi de zi pe lângă ea, fără să realizeze că, de fapt, trec pe lângă o adevărată comoară a istoriei orașului.

Palatul Universității București are o suprafață de peste 45.000 de metri pătrați, ceea ce îl face cea mai mare instituție de învățământ de la noi din țară.

Construcția sa a durat mai bine de un deceniu

Povestea sa începe în octombrie 1857, odată cu debutul lucrărilor de construcție, pe locul pe care a funcționat Colegiul Sfântul Sava. Clădirea a fost ridicată după planurile arhitectului Alexandru Orăscu. Pentru finalizarea sa, românii au așteptat nu mai puțin de 12 ani. Între 1912 și 1926, au fost adăugate și corpurile laterale, sub îndrumarea arhitectului Nicolae Ghica-Budești.

Frontonul Palatului Universității din București are o însemnătate aparte. El a fost realizat în stil clasic, din piatră de Rusciuc, lucrările fiind făcute de Karl Storck, care i-a avut alături pe Waibel, asistentul său, și pe Paul Focșeneanu, unul dintre elevii săi.

Te-ar putea interesa și: Cum a murit Dem Rădulescu. Ce s-a întâmplat cu celebrul actor în ziua în care s-a stins: „S-a oprit şi a respirat adânc”. Astăzi ar fi împlinit 92 de ani

Frontonul Palatului Universității din București are o însemnătate aparte. A fost distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Foto: Profimedia

Frontonul Palatului Universității din București, distrus în bombardamentele din 1944

Pe el era înfățișată Minerva încununând artele și științele. În imaginea centrală, aceasta oferea o cunună de lauri unei figuri ce ținea o liră, simbolul poeziei. Zeița era înconjurată, la stânga și la dreapta, de științe și arte, drapate sau nud.

Doar opt decenii mai târziu, frontonul a fost distrus pe 4 aprilie 1944, în timpul bombardamentelor aeriene americane. Nu a fost refăcut, însă fragmentele recuperate din mormanul de ruine sunt păstrate și astăzi la Muzeul de Artă Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck din Capitală.

Muzele pe care le vedem în prezent pe fațada Universității București au fost ridicate în 1929, create de sculptorul Emil Wilhem Becker.

Te-ar putea interesa și: Grădina Botanică din București se transformă total. Ce se va întâmpla timp de 4 luni

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Cel mai bun sos de ardei. Se poate mânca și pe pâine
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro