16 nov. 2023 | 13:17

Becuri cu lumină caldă versus cu lumină rece. Care sunt mai bune?

Diverse
Becuri cu lumină caldă versus cu lumină rece. Care sunt mai bune?
Becul cu lumină caldă versus becul cu lumină rece. Ce caracteristici prezintă fiecare și unde este bine să-l folosești.

În afară de putere, formă și dimensiune, mai există un detaliu la care trebuie să fii atent când vrei să cumperi un bec de la magazin. Acesta se referă la compatibilitatea luminii pe care o emite cu spațiul de iluminat. Care este diferența între becurile cu lumină caldă versus cele cu lumină rece.

Care bec este cel mai bun pentru locuința ta?

Unele becuri emit lumină caldă. Altele rece. Totul depinde de temperatura de culoare, ce determină intensitatea și culoarea luminii pe care o emit. Nu există un bec care să fie mai bun în funcție de lumina pe care o generează. Există însă spații în care un anumit tip de lumină este mai potrivit decât altul.

Înainte de a vorbi despre acest lucru, să stabilim ce trebuie să știi despre Kelvin. Este unitatea de măsură a temperaturii termodinamice – sau, pe limbajul tuturor, măsura temperaturii de culoare a unui bec. Kelvin-ul se referă mai mult la modul în care se măsoară lumina emisă.

Bec cu lumină caldă versus bec cu lumină rece

Un bec cu lumină caldă prezintă între 2.700 și 3 mii de Kelvin. Acesta emite o iluminare într-o nuanță galbenă, caldă. Nu lasă impresia de rigiditate, ci mai degrabă de relaxare.

Toate becurile sunt luminoase. Este greșit să spunem că un bec cu un anumit tip de lumină luminează mai mult sau mai puțin. Ce diferă este temperatura de culoare, care în cazul becului cu lumină rece este cuprinsă între 4 mii și 5 mii de Kelvin.

Becul cu lumină rece emite tonuri de alb și albastru. Acest tip de bec este cel mai potrivit pentru spațiile care au nevoie de iluminare puternică. Biroul de la locul de muncă, de exemplu, este bine să prezinte un astfel de bec, fiindcă te ajută să poți lucra eficient și să vezi totul clar.

Unde să folosești becurile cu lumină caldă

Poți să folosești becurile cu lumină caldă în încăperile unde ai nevoie de puțină energie la capitolul iluminare, spun specialiștii, oferind și exemple în acest sens:

  • camera de zi;
  • sufrageria;
  • dormitorul/dormitoare.

Dacă vrei să folosești un bec pentru lampă sau pentru un corp de iluminat cu rol decorativ, cel mai bine ar fi să optezi pentru unul cu lumină caldă. Va emite tonuri alb-gălbui, relaxante și călduroase.

Citește și: Becurile LED care rezistă 50 de ani: ce particularități au, cum te ajută la factură

Unde să folosești becurile cu lumină rece

Pe de altă parte, becurile cu lumină rece se utilizează în spațiile ce trebuie neapărat iluminate intens, pentru a asigura confort și relaxare, dar și un grad sporit de atenție, cum ar fi:

  • bucătăria locuinței;
  • baia locuinței;
  • toaleta locuinței;
  • holul locuinței.
Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cine este Aura Şova, de fapt. A primit trofeul „Vocea României” de la Lara Fabian
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro