15 nov. 2023 | 13:26

Alimentul care este la fel de periculos ca zahărul. Românii îl consumă foarte des

Sănătate
Alimentul care este la fel de periculos ca zahărul. Românii îl consumă foarte des
Alimentul care este la fel de periculos ca zaharul. Romanii il consuma foarte des

Zahărul este unul dintr alimentele care ar trebui să facă parte din alimentația noastră cât mai puțin, pentru că ne afectează serios sănătatea. Te-ai gândit că există un aliment la fel de periculos ca acesta, care este nelipsit de pe masa noastră? Acesta creşte riscul de obezitate și inflamație, iar la final ne alegem cu diabet zaharat.

Alimentul mai periculos decât zahărul

Când sunt diagnosticați cu diabet, majoritatea oamenilor dau vina pe consumul excesiv de zahăr. Se pare, însă, că nu este singurul aliment care favorizează apariția acestei boli, pentru că același efect îl are și sarea, asociată doar cu creșterea tensiunii arteriale.

Acest lucru a fost dovedit în urma unui studiu important. Ester vorba despre o cercetare efectuată asupra a 400.000 de cetățeni americani, care a dezvăluit un aspect alarmant: 13.000 dintre aceștia au dezvoltat diabet în urma unui consum crescut de sare.

Cauza pare să fie surprinzător de simplă și totuși profundă în impactul său asupra sănătății. În urma analizei atente a datelor, s-a constatat că legătura dintre consumul excesiv de sare și apariția diabetului este clară.

Sarea este un element omniprezent în dieta noastră, iar atunci când este consumată în cantități peste limitele recomandate, aceasta devine un factor de risc semnificativ pentru sănătate.

Explicația este evidentă: sarea contribuie la creșterea tensiunii arteriale. Această creștere a presiunii sanguine poate afecta negativ pancreasul, organul responsabil de producția de insulină. În consecință, rezistența la insulină se instalează, iar aceasta este o cale directă către dezvoltarea diabetului.

Specialiştii ne sfătuiesc să folosim condimente pentru a da gust mâncării. În loc să punem prea multă sare, mai bine optăm pentru boia, piper, cimbru, pătrunjel, mărar, usturoi sau ceapă, care vor da un gust special, mult mai bun decât sarea.

Care sunt principalele cauze ale diabetului

Unul dintre factorii majori care predispun la diabet este moștenirea genetică. Dacă un membru al familiei a suferit de diabet, riscul de a dezvolta această afecțiune crește semnificativ. Există anumite gene asociate cu sensibilitatea la insulină și producția de insulină, care pot influența predispoziția unei persoane la diabet

Te-ar putea interesa și: De ce diabeticii ar trebui să își măsoare glicemia mai des vara. Recomandarea medicilor

Alimentația precară, caracterizată prin consumul excesiv de alimente bogate în zaharuri simple și grăsimi saturate, poate contribui la apariția diabetului de tip 2. O dietă bogată în calorii goale și lipsită de substanțe nutritive esențiale poate duce la creșterea în greutate și rezistența la insulină.

Lipsa activității fizice regulate este un alt factor major în dezvoltarea diabetului. Un stil de viață sedentar contribuie la creșterea în greutate, crește rezistența la insulină și afectează negativ controlul nivelului de glucoză în sânge.

Stresul pe termen lung poate afecta echilibrul hormonal și poate contribui la creșterea nivelului de glucoză din sânge. Cortizolul, cunoscut și sub numele de hormon al stresului, poate influența negativ sensibilitatea la insulină.

Anumite infecții și inflamații cronice pot afecta pancreasul și capacitatea sa de a produce insulină. Aceste condiții pot contribui la apariția diabetului de tip 1 sau pot accelera progresia diabetului de tip 2.

Sarea, un pericol pentru sănătate

Unul dintre cele mai cunoscute efecte negative ale consumului excesiv de sare este creșterea tensiunii arteriale. Sarea reține apa în organism, crescând volumul de sânge și presiunea asupra pereților vaselor de sânge. Acest lucru poate duce la hipertensiune arterială, care este un factor de risc major pentru boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Vezi și: Care este diferența dintre sarea iodată și neiodată. Mulți români nu știu

Sarea are capacitatea de a reține apa în țesuturi, ceea ce poate duce la umflături și senzație de greutate. Retenția de apă poate afecta articulațiile și poate contribui la senzația de balonare și disconfort.

Consumul excesiv de sare poate exercita o presiune suplimentară asupra rinichilor. Rinichii sunt responsabili pentru eliminarea excesului de sare din organism, iar suprasolicitarea lor poate contribui la disfuncții renale sau chiar la insuficiență renală în timp.

Un aport crescut de sare poate duce la pierderea calciului prin urină. Aceasta poate slăbi oasele și crește riscul de osteoporoză, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză.

Sarea în exces poate irita mucoasa stomacului și duce la probleme digestive, cum ar fi arsurile la stomac și refluxul acid. Consumul excesiv de sare poate afecta funcționarea normală a vaselor de sânge, contribuind la deteriorarea lor și creșterea riscului de probleme vasculare.

Parteneri
Cine e tânăra pe care Silviu Prigoană a vrut să o înfieze. "Îmi spunea mereu că ar vrea să locuiesc cu el"
Redactia.ro
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Click.ro
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni și susținerea pentru Lasconi. Reacția candidaților
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Cea mai mare dilemă a șoferilor, la schimbarea anvelopelor. Sfatul experților
EVZ.ro
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Spynews
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii începători
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
AJUTOR NESPERAT pentru SUTE de MII de PENSIONARI! Se DAU BANI în PLUS
Mediaflux
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro