Un elev a avut parte de șocul vieții sale, când a aflat că va primi bursă de merit. Băiatul a simțit că a dat norocul peste el, pentru că nu se aștepta la o recompensă din partea școlii, având în vedere că el nu avea rezultate bune la învățătură. Cum a ajuns să primească bursă cu media sub 5.
Bursa de merit este o recompensă pe care statul o plătește elevilor care au rezultate bune la învățătură. Este o sumă importantă de bani, pe care elevii o pot folosi cum cred ei de cuviință, dacă se numără printre cei mai buni.
De anul acesta, a fost stabili un nou criteriu de acordare a acestui ajutor. Mai exact, primele 30% dintre medii, în ordine descrescătoare, vor fi recompensate cu o bursă de merit.
Se pare, însă, că poți primi bursă și dacă nu ai… niciun merit. Un elev, cu media sub 5, s-a trezit printre cei care primesc bursă de merit. Nu i-a venit să creadă când a aflat vestea, dar tot ce i-a rămas de făcut a fost să se bucure de banii în plus pe care îi va primi.
„Așa, deodată, am aflat că mă încadrez la această bursă, cu 4 și ceva. Am intrat aproape de limită, pentru că n-am mai învățat. Cui nu-i trebuie atâția bani?”, a spus elevul, conform ProTV.
Colegii săi sunt extrem de nemulțumiți, mai ales cei cu rezultate foarte bune la învățătură. O elevă, care a tras mult ca să obțină media 10, se simte neîndreptățită de faptul că și cei mai slabi elevi primesc aceiași bani ca ea.
Multe persoane au comentat pe seama acestui incident și nu consideră normal ceea ce se întâmplă. Președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării susține că este o nedreptate, motiv pentru care se pregătește să emită o hotărâre în urma multiplelor plângeri primite.
„Sunt anumite probleme. Acest sistem de acordare a burselor trebuie să fie unitar, după un sistem de notare și nu procentual”, a explicat oficialul, pentru sursa menționată anterior.
Mircea Miclea, fost ministru al Educației, a comentat și el acest subiect controversat. Fostul oficial spune că ar fi trebuit stabilit un prag pentru acordarea burselor de merit, nu un procent, pentru că nu se știe situația din fiecare clasă și nu este normal ca elevii slabi să fie răsplătiți pentru faptul că nu învață.
Mircea Miclea consideră că sistemul educației de azi îi încurajează pe elevi să fie „șmecheri”. Fostul ministru consideră că acest procent impus de autorități le transmite copiilor că nu contează cât înveți și rezultatele pe care le obții la învățătură, ci unde te situezi și ce noroc ai.
“Modul în care s-au aplicat acum bursele de merit anul acesta s-a transmis un mesaj care sună în felul următor: nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi. Exact ce face orice șmecher care nu ajunge unde ajunge prin performanțe, prin muncă și prin învățare ci prin plasarea lângă cineva undeva într-un post etc. Adică ridicăm la rang național o șmecherie”, a spus Mircea Micle pentru EduPedu.
Mircea Miclea adaugă că aplicarea criteriului de acordare a burselor de merit pentru topul primilor 30% dintr-o clasă este fezabilă numai dacă procesul de evaluare este standardizat în mod corect, nu într-un mod mecanic și birocratic. În plus, crede că bursa ar trebui să arate evoluția unui elev de la un an la altul.
Elevii au primit banii aferenți burselor de merit pe data de 15 noiembrie, atât pentru luna septembrie, cât și pentru octombrie. Astfel, vor intra în conturi câte 730 de lei pentru fiecare elev beneficiar.
Te-ar putea interesa și: Românii care pot primi 70.000 de euro de la stat. Condiţiile puse, banii sunt nerambursabili
În luna septembrie, care are 21 de zile lucrătoare, începând cu data de 11 septembrie, eliminând cele 6 zile scăzute (perioada în care cursurile nu au avut loc), pentru cele 15 zile de școală din septembrie, suma alocată este de 321 de lei în loc de 450 de lei, conform formulei de calcul. În octombrie, elevii vor primi 409 lei, conform aceleiași formule de calcul.
Formula de calcul este:
(CmB/NZL) x (NZL – NZV)
În România sunt oferite mai multe tipuri de burse, de la cele de merit, până la cele sociale sau de sprijin al mamelor minore. Iată câți elevi primesc bani de la stat și anul acesta, în funcție de categoria din care fac parte: