Mulți români, din dorința de a-și face o viață mai bună, au decis să-și încerce norocul în alte state ale lumii, printre acestea se numără și Spania. Un astfel de român a decis să arate cât te costă să trăiești în Spania în fiecare lună, puând toate cheltuielile pe hârtie.
Mai mult de jumătate de milion de români trăiesc în Spania. Ultimele date statistice au arătat că erau 627.478 în 2022, coonform ultimelor date disponibile de la INE, cifră care scade treptat de la un maxim care a atins aproape 900.000 în 2021.
Află despre: Câți bani câștigă un șofer de TIR în Germania. Un tânăr a dezvăluit pe internet care este salariul, de fapt
În același timp, sosirile de noi valuri de migranți români au scăzut și ele brusc din 2019, întrerupte de pandemie, dar apoi nu au revenit la nivelurile anterioare, iar plecările au explodat în ultimii doi ani.
De cealaltă parte a Europei, România cunoaște acum un mic boom care a făcut-o chiar o țară atractivă pentru migrație. Pentru mulți români, care au ales să revină în țară, declanșatorul a fost pandemia.
La nivel economic, a avut o mare influență, pentru că în multe sectoare era lipsă de muncă, iar în fața pandemiei și a izolării, mulți s-au gândit să se întoarcă acasă și să fie alături de familiile lor, iar celălalt motiv este situația economică din România anului trecut care, chiar și cu dificultăți, a căpătat o nouă strălucire, sau cel puțin așa părea.
România de astăzi are prea puțin de-a face cu România de acum un deceniu. PIB-ul țării pe cap de locuitor a trecut de la 4.200 de euro la peste 8.300, rata șomajului a fost de aproximativ 6,4% anul trecut, sub cifrele din alte țări europene, cum ar fi Spania.
„Sunt mai multe aspecte care explică această schimbare. Unul dintre ele este faptul că România beneficiază de apartenența la UE, pentru că aceasta îi oferă acces la piața unică și încrederea investitorilor ,” explică Vit Novotny, cercetător în domeniul migrației și al economiei românești de la Centrul de Studii Europene Wilfried Martens.
Deși existau premisele unei dezvoltări economice importante, România este și astăzi o țară care suferă o criză demografică din cauza lipsei natalității și a hemoragiei de emigrări din ultimele decenii.
Află despre: Câți bani câștigă un curier în Italia. Salariile sunt importante
În mod tradițional, persoanele din țările asiatice și africane intrau prin România, unde rămâneau temporar, și foloseau țara ca o trambulină pentru a ajunge la altele, deja în UE , care erau mai atractive, cum ar fi Regatul Unit. Dar în 2023 acești migranți au rămas și sunt integrați în societate, în măsura în care se poate face asta.
Revenind la situația românilor stabiliți în Spania, odată cu crizele economice lucrurile s-au schimbat și aici. Efectele acestor crize permanentizate aproape s-au regăsit și în locurile de muncă, în salariile oferite de angajatori și, în cele din urmă rezumându-se la cât te costă să trăiești în Spania în fiecare lună.
Un român stabilit aici de câțiva ani, și care are un loc de muncă stabil, a decis să arate cât te costă să trăiești în Spania în fiecare lună, punțând pe hârtie toate costurile lunare pe care le are.
Citește despre: Salariu de 10.000 de euro pe lună pentru români. Banii se câștigă ușor. Tinerii se bat pentru un post
Conform acestuia, cu 500 de euro chirie, 300 de euro asigurările pentru mașină, la care se adaugă și alte cheltuieli, precum lumina, 60 de euro, internetul 40 de euro și alți 60 de euro plătiți în blocul în care locuiește, totalul cheltuielilor sale se ridică undeva la 1.800 de euro pe lună. La acești bani se mai adaugă alți 840 de euro cheltuiți pe lună cu mâncarea și altele de trebuință.
Dacă ținem cont că salariul minim a fost majorat cu 8% în 2023, la 1.080 de euro, prin urmare, în 2023, salariul minim interprofesional pe an va fi de 15.120 euro. Dacă salariul românului nostru ar fi cel minim, ar avea un minus la buget de 720 de euro pe care ar trebui să-i acopere.
În același timp, salariul mediu în Spania în 2023 este de aproximativ 2.106 euro brut pe lună, potrivit celor mai recente date disponibile, care corespund bazelor medii de contribuții la asigurările sociale până în luna martie a acestui an, care includ remunerația lunară brută a lucrătorilor. La un simplu calcul, din acest salariu brut românul ar mai rîmâne fix cu 306 euro lunar pentru a putea trăi.
Deși aparent salariile spaniolilor sunt mari, în comparație cu cele din România, în baza celor două sume, în nici un caz, și nici în celălalt, românul nostru nu ar duce-o pe roze, așa cum s-ar crede.
Deci, deși ideea de a câștiga bani este motorul care-i îndeamnă pe unii să plece spre alte țări europene, realitatea este cu totul alta și, de cele mai multe ori, îi determină pe mulți să renunțe și să se întoarcă acasă.