13 nov. 2023 | 16:17

La cât a ajuns datoria externă a României în 2023. Ne-am împrumutat cu 17 miliarde de euro doar în acest an

News
La cât a ajuns datoria externă a României în 2023. Ne-am împrumutat cu 17 miliarde de euro doar în acest an
La cât a ajuns datoria externă a României

Banca Națională a României (BNR) a publicat recent datele referitoare la evoluția datoriei externe a țării în perioada ianuarie-septembrie, relevând o creștere semnificativă de 17,376 miliarde euro. Cât însumează în acest moment datoria pe care o are țara noastră și ce factori au contribuit la atingerea acestei sume?

Ce datorie externă are țara noastră?

Conform datelor recent publicate de Banca Națională a României (BNR), datoria externă totală a țării noastre a înregistrat o creștere semnificativă în perioada ianuarie – septembrie, adăugând 17,376 miliarde de euro la valoarea sa, ajungând la 161,26 miliarde euro.

Acest salt notabil vine în contextul schimbărilor economice și financiare din primele nouă luni ale anului 2023, indicând unele provocări și ajustări în gestionarea datoriei externe.

Economiștii și analiștii financiari vor analiza în detaliu aceste date pentru a evalua consecințele acestei creșteri, cu atenție la modul în care aceasta poate influența stabilitatea economică a țării. Datoria externă reprezintă un aspect esențial în finanțarea țării și gestionarea acesteia este crucială pentru a evita riscurile excesive și a menține un echilibru financiar sănătos.

”În perioada ianuarie – septembrie 2023, datoria externă totală a crescut cu 17,376 miliarde euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 116,128 miliarde euro la 30 septembrie 2023 (72% din totalul datoriei externe), în creștere cu 17,7% față de 31 decembrie 2022; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 septembrie 2023 nivelul de 45,134 miliarde euro (28% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,3% față de 31 decembrie 2022”, arată datele BNR.

CITEȘTE ȘI: Datoria României crește alarmant. Suntem „amanetați” cu toții, generații la rând

România a înregistrat scăderi semnificative în ceea ce privește investițiile străine

Datele recent publicate arată o scădere semnificativă a investițiilor directe ale nerezidenților în România în perioada ianuarie-septembrie 2023. Potrivit informațiilor furnizate de News.ro, investițiile directe în această perioadă au totalizat 5,06 miliarde euro, comparativ cu 8,671 miliarde euro în aceeași perioadă a anului precedent (ianuarie-septembrie 2022).

Dintre aceste investiții, participațiile la capital, inclusiv profitul reinvestit net estimat, au constituit o valoare netă de 5,836 miliarde euro, reprezentând o componentă semnificativă a fluxurilor financiare străine. Cu toate acestea, creditele intragrup au înregistrat o valoare netă negativă de 776 milioane euro, indicând un fenomen de retragere sau rambursare a unor credite acordate în cadrul acelorași grupuri economice.

Această evoluție poate fi analizată în contextul schimbărilor economice globale și a condițiilor specifice ale pieței. Analiștii vor explora motivele din spatele acestei scăderi a investițiilor directe și vor evalua impactul asupra economiei naționale.

CITEȘTE ȘI: Comoara fabuloasă pe care stă România. Am putea plăti datoria externă înzecit, dar nimeni nu face nimic

Scăderea investițiilor străine poate reprezenta o provocare, dar și o oportunitate pentru autoritățile române în vederea implementării unor politici care să stimuleze și să faciliteze atragerea de capital străin, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a economiei.

În contextul economiei globale în continuă schimbare, această creștere semnificativă a datoriei externe poate stârni discuții și dezbateri privind politica fiscală și economică a României și poate influența deciziile viitoare ale factorilor de decizie și ale guvernului în ceea ce privește gestionarea resurselor financiare ale țării.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro