Începutul de săptămână vine cu un nou avertisment ANM, în care sunt anunțate noi fenomene imediate, fiind emis un cod galben de vreme severă. Citește mai departe și află care sunt zonele afectate de noile alerte meteo.
Astăzi este deja o săptămână de la momentul declanșării furtunii Cialan în vestul Europei, iar datele meteorologilor spun că efectele sunt dezastruoase, mai ales în Marea Britanie, Italia, Franța și Spania.
Află detalii: Furtuna Cialan a făcut ravagii deja în Europa
Furtuna Cialan a provocat pagube și întreruperi pe scară largă în unele părți ale Regatului Unit, cu vânturi de până la 102 km/h și ploi abundente care au lovit sudul Angliei. Aproape 20.000 de locuințe și întreprinderi din Marea Britanie au rămas joi la prânz fără curent electric.
Echipele de urgență pentru întreținerea rețelei au fost mobilizate din toată Marea Britanie pentru a ajuta la reconectarea locuințelor din sudul Angliei.
Conform autorităților din Belgia, furtuna a ajuns și aici, iar bilanțul arată că o persoană a murit și alta a fost rănită după ce un copac a căzut în Ghent, relatează presa locală citând oficiali ai poliției. În Spania, afectată de furtună, serviciile de urgență din Madrid au confirmat că o femeie a fost ucisă din cauza unui copac care a căzut.
În cursul acestei dimineți de 6 noiembrie, pe site-ul instituției a fost publicată o nouă alertă de cod galben, anunțându-se ”local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m.”, și în alte zone din țară sunt anunțate ”intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70…90 km/h.”
Citește și: Prăpăd după furtunile de aseară în România. Zeci de copaci căzuți în Constanța
Conform acestui avertisment ANM, vorbim de patru județe sub cod galben, până în jurul prânzului, și anume județul Gorj, Dolj, Suceava și județul Neamț. Tot în aceste zile ANM a mai publicat și care vor fi valorile termice în prima parte a acestei luni, prognoza fiind valabilă până pe 12 noiembrie a.c.
Conform prognozei, în Banat și Crișana, începând de astăzi, valorile termice scad spre 12 grade, cu mici variații spre 19 grade, în ceea ce pivesc temperaturile maxime. Cele minime nu vor trce de cel mult 10 grade, precziează ANM.
Află despre: ANM a dat alertă de fenomene extreme. Mai multe județe sunt sub cod galben până la noapte
Pentru următoarea perioadă, până pe 12 ale lunii, un nou avertisment ANM precziează că în Transilvania, Maramureș și Moldova vor fi valori termice mici, cuprinse între 15 și 19 grade, iar cele minime înter 5 și, cel mult, 11 grade, iar ”Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai mare în prima zi a lunii noiembrie și după data de 4 noiembrie.”
În prognoza emisă de ANM, pentru cele trei regiuni sunt anunnțate schimbări importante de vreme, cu valori termice scăzute, dar care se vor încadra în media anuală a perioadei în care ne aflăm.
Află detalii despre: Cod portocaliu de furtuni în România. Vine prăpădul, ANM a dat alerta de ultim moment
Conform datelor, vor fi valori maxime între 15 și 20 de grade, iar minimele undeva în jurul valorilor de 10 grade, iar în cazul precipitațiilor, ponderea este aceeașic a și în cazul celorlalte regiuni.
În ceea ce privește zona montană, ANM precizează că ”până la finalul primei săptămâni din noiembrie să se înregistreze maxime, în medie, între 9 și 12 grade și minime între 2 și 6 grade. În a doua săptămână, temperatura aerului va avea tendința să scadă continuu până la medii ale maximelor de 4…6 grade și ale minimelor de -1…3 grade.”