29 nov. 2023 | 20:07

Ce se face de Sfântul Andrei 2023 pentru noroc și sănătate. Tradiţii şi obiceiuri româneşti

Social
Ce se face de Sfântul Andrei 2023 pentru noroc și sănătate. Tradiţii şi obiceiuri româneşti
Ce se face de Sfântul Andrei 2023 pentru noroc și sănătate

În fiecare an, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul României. Sărbătoarea cu cruce roșie este marcată de numeroase superstiții. În această zi, dar și în ajunul praznicului este bine, conform tradiției populare, să țineți cont de anumite lucruri. Iată ce se face de Sfântul Andrei 2023 pentru noroc și sănătate!

Sfântul Andrei 2023, prăznuit în fiecare an pe 30 noiembrie

Una dintre cele mai așteptate sărbători din an este cea de Sfântul Andrei. Anual, Sfântul Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie, zi în care românii respectă o serie de obiceiuri și superstiții, pentru a avea parte numai de noroc și belșug. În plus, dacă respectă toate tradițiile, vor fi feriți de rele și blesteme!

Noaptea Sfântului Andrei are o conotație mistică aparte în cultura populară românească. Este marcată de multe tradiții și obiceiuri și reprezintă, în același timp, un moment de frică și bucurie.

Tradiția spune că pe data de 30 noiembrie se deschid porțile Iadului, iar strigoii și celelalte spirite rele ies în lume și îi bântuie pe cei de pe pământ. Etnologul Ion Ghinoiu a explicat în Dicționarul de Mitologie română că, în această zi, practicile populare sunt păgâne și se trag de la asocierea Sfântului Andrei cu o divinitate dacică, Sântandrei.

Această zeitate era sărbătorită în prima zi a anului nou dacic, moment care coincide cu sfârșitul lunii noiembrie. Se spune că, în această noapte, se deschid mormintele și se întorc spiritele animalelor. De asemenea, se spune că este un moment bun pentru a face vrăji.

Se mai spune că de Sfântul Andrei, strigoii umblă pe pământ, iar animalele pot vorbi. De asemenea, fetele nemăritate obişnuiesc să-şi pună busuioc sub pernă pentru a-şi visa ursitul. Acest obicei se practică, de regulă, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, în toate zonele din țară.

Ce se face de Sfântul Andrei 2023 pentru noroc și sănătate

În ajunul sărbătorii de Sf. Andrei este momentul propice în care găzdoaiele pot proteja gospodăria şi animalele în faţa fiarelor pădurii.

Pentru a reuşi acest lucru tradiţia spune că toate obiectele tăioase trebuie legate cu sfoară şi puse bine, să nu poată fi găsite în ziua sărbătorii. Toate muncile bucătăriei, începând de la tăiatul pâinii şi până la gătitul mâncărurilor, trebuie terminate înainte de miezul nopţii.

Citește și: Sfântul Andrei 2023. Când se pune grâul la încolțit

Pieptenele devine, de asemenea, obiect interzis de Sfântul Andrei, aşa că toate coafurile vor fi făcute în ajun. Timpul este limitat, iar femeile trebuie să fie pieptănate pentru a două zi înainte de miezul nopţii.

Dinții pieptenelui are echivalent simbolistic cu ghearele sălbăticiunilor şi, de aceea, trebuie pus sub sfoară, bine legat, lângă celelalte obiecte casnice tăioase, scrie Libertatea.

Aceste obiceiuri sunt păstrate cu sfințenie mai ales în satele din Maramureş, iar oamenii spun că au fost şi verificate de-a lungul sutelor de ani.

Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.

Cum se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei

Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Sfântul Andrei este legată de grâul pus la încolțit.

Grâul este considerat un simbol al belșugului, al prosperității. Indiferent că vorbim de tradiția păgână sau cea religioasă, această plantă este văzută ca sursa vieții, deoarece din grâu se face pâine, iar aceasta este mâncarea de bază.

Citește și: Acatistul Sfântului Andrei. Când este bine să îl citești

Există mai multe variante: în seara de 29 noiembrie, în ajunul sărbătorii Sf. Andrei, pe 30 noiembrie dimineața sau chiar în seara zilei în care este sărbătorit protectorul României.

Varianta cel mai des întâlnită este cea a nopții de 29 spre 30 noiembrie. În mod tradițional, grâul ar trebui pus la încolțit la miezul nopții, în momentul magic, când se deschid porțile dintre lumi, conform stirileprotv.ro.

Grâul se poate pune la încolțit în vată, pământ sau în burete. Indiferent de metoda aleasă, fiecare membru al familiei trebuie să aibă vasul lui propriu. Se ia un recipient de plastic sau un vas în care se pune un strat de vată umedă peste care se așează boabele de grâu și la final se pune puțină apă.

Citește și: Ce trebuie să mănânci neapărat de Sfântul Andrei ca să îţi meargă bine în noul an. Puţini creştini mai ştiu acest detaliu

Parteneri
Câți bani ar fi plătit Călin Georgescu pe TikTok pentru a fi promovat de influenceri
Redactia.ro
Din ce țară este, de fapt, patronul TikTok, platforma unde Călin Georgescu s-a promovat intens. Care este unul din primele clipuri cu care i-a cucerit pe români
Click.ro
O explicație despre victoria lui Călin Georgescu. Valentin Naumescu, despre „votul revanșard și campania pe TikTok”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
EVZ.ro
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
RĂSTURNARE privind CĂLIN GEORGESCU! CINE ESTE MÂNA lui DREAPTĂ
Mediaflux
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Antena 1
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Shtiu.ro