30 oct. 2023 | 08:59

Taxa care va fi de 5 ori mai mare din 2024. Autorităţile locale le-au pus gând rău acestor români

Știri Locale
Taxa care va fi de 5 ori mai mare din 2024. Autorităţile locale le-au pus gând rău acestor români
Taxă de 5 ori mai mare în România. Pentru ce vor fi impozitați proprietarii, începând de la debutul anului viitor.

Taxa pe paragină, așa cum mai este cunoscută în spațiul public, va fi pusă în aplicare în două etape: de la 1 noiembrie 2023 și 1 ianuarie 2024. Impozitele vor putea crește de până la 5 ori, în urma deciziilor luate de autoritățile locale. Amendamentul depus împotriva acestui demers nu a trecut la vot.

Ce este taxa pe paragină

Numită și taxa pe paragină, aceasta va fi cea mai mare taxă impusă în unele teritorii din România. Deși unii politicieni au depus amendament împotriva aplicării măsurii cu pricina, nu a trecut la vot. Astfel, impozitul se va putea mări chiar și de 5 ori în unele regiuni, încă de la începutul lunii noiembrie 2023.

Taxa pe paragină se referă la supraimpozitarea clădirilor neîngrijite în toate județele din țara noastră. Românii sunt astfel obligați ca, până pe 1 noiembrie 2023, să își curețe gospodăriile. La fel trebuie să procedeze și proprietarii de blocuri, potrivit informațiilor din spațiul public.

Poate crește și de 5 ori

În România, taxa pe paragină se aplică în două etape: de la 1 noiembrie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024. În unele localități, autoritățile încă amână demersul până la debutul anului viitor, pentru a avea timp să ofere avertismente localnicilor în acest sens.

Primarii au organizat deja ședințe de consiliu local cu privire la suprampozitarea imobilelor neîngrijite. Decizia se va aplica în mai multe județe din țară. Inclusiv proprietarii localurilor sunt vizați de majorarea taxelor cu 500 la sută. Hotărârea se va aplica și clădirilor monument istoric neîngrijite sau degradate.

Ce spun autoritățile locale

„Din 2024 se aplică hotărârea privind majorarea impozitelor pentru aceste clădiri degradate. Procedural, o să-i notificăm până la finalul acestui an și vor plăti impozitul majorat.

Venim în ședință cu fiecare clădire ca să stabilim cu cât se majorează pe fiecare caz, că poate una e degradată mai mult, alta mai puțin”, a explicat city managerul Florin Bogdea, care se ocupă de cazul imobilelor neîngrijite din Caransebeș.

Te-ar putea interesa și: ”Taxa pe bogăție”, confirmată oficial. Lovitura din Codul Fiscal pentru românii cu case sau mașini scumpe, impozitul special

Lipsa banilor nu va mai fi o scuză

Justificările puse pe seama lipsei banilor nu vor mai putea sta în picioare. Reprezentanții primăriilor spun că, și dacă renovarea unei case de patrimoniu sau a unei clădiri dintr-o zonă protejată va costa foarte mult, scuza absenței resurselor financiare nu va mai fi valabilă.

Proprietarii clădirilor neîngrijite trebuie să își dea silința să renoveze clădirile degradate. Pot să apeleze la o vopsea, să îi facă fațada sau să se implice în alte activități de restaurare cu un preț ceva mai scăzut. Recunosc însă că imobilele de patrimoniu necesită investiții uriașe în comparație cu o casă.

Cu toate acestea, primarii spun că, dacă proprietarii nu respectă legea, vor fi executați. În cazul în care aceștia nu își permit renovarea clădirilor, sunt sfătuiți să le vândă. Majorarea taxelor și de 5 ori urmărește forțarea proprietarilor să investească în repararea imobilelor degradate.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
De ce a lipsit Ceaușescu la inaugurarea metroului
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul bancar
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro