Vladimir Putin are un plan dur pentru următoarea perioadă. Liderul rus a adoptat o lege nouă extrem de dură, valabilă pentru o categorie clară de oameni, înainte de alegerile prezidențiale. Este o lovitură grea pentru tot poporul, nimeni nu s-ar fi aștepta la o asemenea decizie.
În ultima vreme, Vladimir Putin a luat o mulțime de decizii cu care a șocat pe toată lumea. Se pare că liderul rus a pregătit o nouă lovitură, chiar înaintea alegerile prezidențiale, ce vor avea loc anul viitor.
De curând, oficialul ar fi adoptat o lege nouă, extrem de controversată. Mai exact, Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a Parlamentului, a stabilit să restricționeze accesul mass-media la alegerile prezidențiale programate pentru martie 2024.
Se spune că președintele rus va candida pentru un nou mandat, deși nu a confirmat acest zvon. Conform acestei legi, doar jurnaliștii cu contracte de muncă cu instituții media acreditate vor avea acces la reuniunile comisiilor electorale, ceea ce înseamnă că sunt excluși jurnaliștii independenți și cei care lucrează ca freelanceri.
Conform noii legi intrate în vigoare, jurnaliştii autorizaţi vor avea permisiunea de a face fotografii şi înregistrări video în secţiile de votare. Condiția este, însă, una clară: să nu influenţeze decizia oamenilor, să nu îi facă pe aceștia să își schimbe votul.
Vladimir Putin a susținut, de multe ori, că se retrage din lumea politică. A făcut o mulțime de declarații în acest sens, dar niciodată nu a oferit un termen exact, o dată la care va părăsi conducerea statului.
Citește și: Coreea de Nord ajută Rusia în războiul din Ucraina. SUA și Japonia au condamnat decizia
Cu o lună în urmă, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că nu va anunța decizia sa finală cu privire la candidatura sa în alegerile prezidențiale până când Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va stabili data exactă a alegerilor prezidențiale, programată pentru sfârșitul anului.
Liderul Partidului Comunist, Gennady Zyuganov, a menționat în această săptămână că data alegerilor prezidențiale ar putea fi stabilită în jurul mijlocului lunii decembrie.
Comisia Electorală din Moscova a anunțat deja că milioane de cetățeni ruși vor avea posibilitatea să voteze electronic la alegerile prezidențiale, o măsură controversată în opinia opoziției extraparlamentare. Mulți cred că alegerile vor fi compromise dacă această opțiune va rămâne validă.
În urma reformei constituționale controversate din 2020, Putin ar putea fi eligibil pentru încă două mandate prezidențiale de șase ani fiecare, ceea ce ar însemna că ar putea rămâne la Kremlin până în 2036. Nu vorbește, însă, despre acest aspect și le va face surprize tuturor.
Putin este unul dintre liderii mondiali cu o avere considerabilă, dar modul în care această avere este gestionată și structurată face dificilă identificarea sa în listele miliardarilor. Mulți și-ar dori să afle cât a agonisit în această carieră controversată, dar reușește să se ascundă foarte bine.
Te-ar putea interesa și: Rusia, test pentru lansarea unui atac nuclear. Putin a fost informat de Șoigu, susțin oficialii de la Kremlin
Conform unei investigații, averea sa ar fi ascunsă în conturile unor oligarhi ruși apropiați lui, care operează în Occident. Astfel, nimeni nu va putea descoperi suma exactă pe care o ține în secret liderul rus.
Bill Browder, un om de afaceri american, a sugerat că Putin ar putea deține active evaluate la aproximativ 200 de miliarde de dolari. Este greu de depistat, însă, despre ce sume este vorba. Astfel de practici ar fi obișnuite în Rusia, unde mulți bogătași încearcă să își ascundă banii.
Boris Nemțov, un critic vehement al președintelui Vladimir Putin, care a fost asasinat în 2015, a afirmat că liderul rus deține un impresionant parc de proprietăți de lux. Conform lui Nemțov, Putin ar avea în posesie nu mai puțin de 43 de aeronave, 700 de automobile și 15 elicoptere, inclusiv o aeronavă cu motor cu reacție.