Europa are parte de probleme grave cauzate de condițiile meteo extreme. Acum s-a aflat de ce este atât de periculoasă furtuna Babet, care a făcut ravagii în mai multe țări. Fenomenul meteo rar care a provocat multe victime.
Sâmbăta trecută, furtuna Babet a provocat inundaţii importante şi pagube materiale în oraşele de coastă ale Danemarcei. De asemenea, acest fenomen a lăsat fără electricitate până la 20.000 de locuinţe din Norvegia.
Furtuna a pus stăpânire și pe Marea Britanie încă de vineri, 20 octombrie 2023. Fenomenul meteo extrem a provocat decesul a trei persoane, dintre care două în nord-estul Scoţiei, țară teribil afectată.
În Danemarca, furtuna Babet a declanşat o creştere bruscă a nivelului apelor în oraşele din sudul ţării, astfel că au fost inundate parterul locuinţelor, acestea rămânând fără curent electric timp de mai multe ore.
Citește și: Cum s-a produs furtuna de nisip din Ungaria
În plus, potrivit serviciului meteorologic din Danemarca, nivelul apei a depăşit cu peste doi metri nivelul normal în mai multe oraşe. Printre acestea se regăsesc orașele Aabenraa, Haderslev, Sanderborg, Hesnaes, Fynshav, Faaborg şi Assensson.
”Trebuie să evacuăm cantităţi mari de apă din oraşe, în special în sudul Jutland”, a declarat Martin Vendelbo, de la agenţia daneză de gestionare a situaţiilor de urgenţă pentru agenţia Ritzau.
În urmă cu puțin timp, tot din cauza dezastrelor cauzate de fenomenele meteo extreme, prim-ministrul scoţian Humza Yousaf a solicitat populaţiei să dea dovadă de atenție, în contextul în care este alertă roşie în vigoare în regiunea de coastă Angus şi în unele părţi din Aberdeenshire.
”A fost o noapte destul de liniştită, iar numărul de incidente de rezolvat a fost scăzut”, a declarat directorul executiv al Consiliului Aberdeenshire (nord-vestul Scoţiei), Jim Savege, potrivit BBC Breakfast.
În ceea ce privește aeroportul Leeds Bradford din nordul Angliei, acesta a fost închis vineri după ce un avion a ieşit de pe pistă din cauza vântului care sufla cu putere.
Pe de altă parte, meteorlogii din România au anunțat când este posibil să vedem prima dată zăpadă din această iarnă. Aceasta ar urma să cadă mai curând decât credem.
Cintește și: Furtuna Antoni a lovit Europa
”Nu este exclus să avem precipitații sub formă de ninsoare la începutul lunii noiembrie și chiar la sfârșitul lunii octombrie, pentru că așa cum aminteam mai devreme vor mai fi pătrunderi succesive de mase de aer rece, dinspre latitudini nordice, iar masa de aer cald care se află acum în sud, treptat, se va retrage și desigur că sunt favorizate pătrunderile reci. Estimativ, se pare, totuși, că la finalul lunii octombrie – chiar dacă temperaturile rămân la modul general peste cele normale – există probabilitate foarte mare pentru ninsori”, a spus Oana Păduraru, meteorolog ANM.