Este perioada din an în care dovleacul este la mare căutare. O legumă foarte gustoasă și sănătoasă în același timp, există diverse rețete pe care le puteți încerca. Noi vă recomandăm dovleac la cuptor rețeta turcească, un desert de care cu siguranță vă veți îndrăgosti odată încercat.
Dovleacul în sirop este un desert foarte popular în Turcia, mai ales în zona Mării Marmara și Istanbul. Dacă vizitați aceste zone, veți regăsi acest desert popular în meniurile fiecărui restaurant. În Turcia, dovleacul este considerat „hrană din Rai”.
Kabak tatlisi, așa cum este denumit de turci acest desert, este foarte gustos, iar rețeta nu este una complicată deloc. La final, dovleacul va fi moale și va avea un gust de prăjitură. Ca și ingrediente, veți avea nevoie de următoarele:
Pentru început, curățăm o jumătate de dovleac de coajă, scoatem semințele, iar miezul în vom tăia în cuburi mai mari. Într-o oală vom pune bucățile de dovleac și batoanele de scorțișoară, adăugăm zahăr și un pahar de apă, apoi punem totul la fiert timp de 30 de minute, la foc încet, fără să amestecăm.
După ce ai trecut cele 30 de minute de fierbere, mai punem totul încă 30 de minute, însă de data aceasta la cuptor. Atunci când dovleacul și siropul s-au îngroșat, oprim cuptorul și lăsăm dovleacul să se răcească. La final, adăugați pasta de susan și nuca măcinată. Cele două sunt opționale, după gust.
Există mai multe rețete pentru acest desert turcesc. Atunci când îl preparați, este bine să folosiți dovleci maturi și foarte bine copți. Ca și ornament, se folosesc adeseori semințele dovlecilor rumenite în cuptor. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
Citește și: Cât se ține dovleacul la cuptor. Secretul pentru un gust unic, cu o aromă specială
Începem prin a curăța dovleacul de coajă și de semințe, apoi îl tăiem în cuburi cu latura de circa 5-6 cm. Siropul îl vom prepara din apă, zahăr, coaja rasă de la o lămâie și condimentele pe care le-am enumerat mai sus sau altele pe care doriți să le alegeți, după preferințe.
Atunci când siropul înceapă să clocotească, îl lăsăm în jur de 3 sau 4 minute, apoi adăugăm dovleacul și amestecăm bine. Când este gata, stingem focul și lăsăm totul la macerat timp de aproximativ o oră.
După ce s-a scurt timpul, punem totul la cuptor, la foc mic, timp de circa 45 de minute sau până când observați că dovleacul s-a înmuiat. După ce îl scoatem din cuptor, îl vom lăsa câteva minute la răcit, apoi îl punem la frigider timp de câteva ore.
Acest desert se poate servi cu siropul în care a fiert, cu iaurt, cu fistic sau nuci tocate, după gust. Poftă bună!