În cursul ultimelor 24 de ore mai multe fenomene meteo și-au făcut apariția, printre acestea depunere de zăpadă, de cel puțin 20 de cm, pe Transfăgărșan. În afară de zăpadă, avem azi parte și de o alertă meteo ANM de vânt puternic în mai multe județe, fiind anunțat cod galben astăzi.
Așa cum redacția Playtech Știri anunța de la primele ore ale diomineții, autoritățile locale au decis închiderea temporară a accesului pe celebrul drum Transfăgărșan, ca urmare a primelor ninsorii din zonă, care au dus la depunerea unui strat de cel puțin 20 cm de zăpadă.
Vezi detaliile aici: Prima zăpadă din România în această toamnă
Tot la prima oră a acestei zile au fost scoase la lucru echipamentele de curățare a carosabilului în zona Transfăgărșan, iar meteorologii ANM anunță că fenomenele meteo de ninsoare vor continua, mai ales în zonele înalte și de munte.
Tot astăzi a fost emis și o alertă meteo ANM pentru cei care se aventurează în a intra pe Transfăgărșan, atrăgându-le atenția despre condițiile de vreme:
”Îi rugăm pe cei care vor să circule în zonă să fie pregătiți să conducă în condiții de iarnă, pentru că vremea va rămâne deosebit de rece și în următoarele zile!”, au transmis drumarii.
Citește și: Meteorologii ANM au dat alertă de vreme rea. Temperaturile scad drastic, au venit ploile
În jurul orei 11:00, a fost emisă o nouă alertă meteo ANM de vânt puternic în mai multe județe, astfel că s-a stabilit și un nou Cod Galben pentru zonele afectate de vântul puternic.
În atenționarea emisă se face precizarea că vor fi ”intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…60 km/h”. ANM a mai precizat și care sunt județele vizate de avertizarea de Cod Galben, după cum urmează:
Avertizarea de Cod Galben este valabilă astăzi, 16 octombrie, până în jurul orei 17:00, cu rezerva că aceste fenomene ar putea să-și mențină prezența în aceste județe și s-ar putea extinde și către alte zone din țară, se mai arată în această alertă meteo ANM.
Află detaliile: Un noiembrie cum nu a mai fost, vin ninsorile şi gerul. Prognoza meteo pentru penultima lună a anului 2023
Deși părți din bătrânul continent au intrat sub efectele schimbărilor termice, cu valori ceva mai joase, restul Europei încă se află sub valori termice ridicate pentru perioada din an în care ne aflăm.
Austria, Belgia, Franța, Germania, Polonia și Elveția au înregistrat cele mai mari temperaturi înregistrate în septembrie, iar temperaturile neobișnuit de ridicate pentru acest anotimp vor continua și în octombrie, într-un an care va fi probabil cel mai cald din istoria omenirii.
Citește despre: Viscol şi zăpadă din belşug, la mijloc de octombrie. Vremea i-a surprins pe locuitori şi meteorologi, în Germania
În timp ce duminică erau prognozate 31 de grade în sud-vestul Franței și 28 de grade la Paris, autoritatea meteorologică franceză, Météo-France, a declarat că temperatura medie a lunii septembrie a fost de 21,5 grade, între 3,5 și 3,6 grade peste norma pentru perioada de referință 1991-2020.
Astfel, a fost cea mai caldă lună septembrie, cu mai mult de un grad, de la începutul înregistrărilor în 1900, au declarat meteorologii, adăugând că în mai multe regiuni, abaterea de la media lunii septembrie din ultimele trei decenii a depășit 4, uneori 6 grade.