14 oct. 2023 | 22:35

Ultimatul dat de Israel a expirat: Gaza va fi atacată pe uscat, pe mare şi din aer. „Ţara Sfântă” îşi recunoaşte greşeala: nu a anticipat atacul Hamas

Politică Externă
Ultimatul dat de Israel a expirat: Gaza va fi atacată pe uscat, pe mare şi din aer.
350 români blocați în Fâșia Gaza, potrivit ultimelor informații. Ce au transmis autoritățile române, după avertismentul israelienilor.

Israelul pregătește un atac la sol care ar putea să fie soldat cu un număr mare de victime, motiv pentru care oficialii au cerut evacuarea civililor din Fâșia Gaza. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Radu Filip, a informat că 350 de români încă se află în regiune.

Israel se pregătește pentru un război sângeros

UPDATE 14 octombrie, ora 22:30: Armata israeliană se pregătește pentru următoarele etape ale războiului: „lovituri aeriene, maritime și terestre”.

Armata israeliană avertizează că aceste „următoare etape” ar putea include „lovituri din aer, de pe mare și de pe uscat” – „operațiuni terestre semnificative”. Efortul implică sute de mii de rezerviști înrolați și va cuprinde o gamă largă de planuri operaționale ofensive, au declarat Forțele de Apărare ale Israelului.

Pe lângă „loviturile combinate și coordonate”, Forțele Terestre Israeliene și conducerea logistică a armatei pregătesc trupele FDI pentru o „arenă de luptă extinsă”, se mai arată în comunicatul armatei. Forțele relevante au primit tot ce au nevoie pentru următoarele zile de luptă.

Israel admite că a „greșit”; nu a anticipat atacul Hamas

În cursul serii de sâmbătă, 14 octombrie 2023, Israel a admis că serviciile de informații au „greșit” în ceea ce privește anticiparea atacului Hamas de weekendul trecut.

„Este greșeala mea și reflectă greșelile tuturor celor care fac evaluări, care adună informații”, a transmis consilierul pentru Securitate Națională a Israelului, Tzachi Hanegbi, într-o conferință de presă, potrivit Agence France-Presse.

„Am crezut cu adevărat că Hamas a învățat lecția” din ultimul război pe care l-a avut cu Israelul, în 2021, a adăugat Hanegbi. De asemenea, a mai spus că nu există cale de negociere pentru ostatici: „nu există nicio modalitate de a negocia cu un inamic pe care am jurat să-l distrugem”.

Știre inițială

Armata israeliană a transmis un ultimatum privind evacuarea civililor din Fâșia Gaza. Analistul de securitate Yusuf Alabarda a explicat că Israel se pregătește pentru un atac la sol care ar putea avea ca rezultat un număr foarte mare de victime. Succesul nu este însă garantat.

Israel vrea să doboare gruparea islamistă Hamas, motiv pentru care ar vrea ca Fâșia Gaza să fie evacuată de civili. Realitatea de pe teren nu este însă chiar atât de simplă. Potrivit estimărilor, teroriștii țin peste 100 de oameni prizonieri în regiunea vizată de atacuri și vrea, probabil, să captureze mai mulți militari.

Locuitorii din Gaza, avertizați din nou

Israel a dat ordin ca 1,1 milioane de locuitori să evacueze partea de nord a Fâșiei Gaza, înainte de noua ofensivă. Analistul Yusuf Alabarda susține că este dificil ca oamenii să se mute dintr-un loc în altul practic, mai ales din cauza lipsei de combustibil și de electricitate.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, Avishay Adraee, a lansat un semnal de alarmă în acest sens sâmbătă, 14 octombrie 2023. Cetățenii din Fâșia Gaza au primit mesaje în mai multe limbi atât pe platformele electronice, cât și pe cele neelectronice, privind evacuarea regiunii.

350 de români blocați în mijlocul războiului

„Vom rămâne în contact cu cetățenii români din Fâșia Gaza. Din datele noastre, nu au ieșit nici cetățeni români, nici cetățeni ai altor state din regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt MAE, Radu Filip, într-o intervenție pentru Antena 3.

Autoritățile din România au în vedere un număr de 350 de cetățeni de naționalitate română blocați în regiunea vizată de războiul israeliano-palestinian, dintre care aproximativ 200 au solicitat sprijin în vederea evacuării.

România pregătește evacuarea cetățenilor 

Potrivit purtătorului de cuvânt MAE, Radu Filip, oficialii români și omologii lor din Israel lucrează la un plan, pentru ca toți să poată fi evacuați în condiții de siguranță din zonă.

Citește și: Doi români au murit în Israel. Precizările făcute de Ministerul de Externe

„Discutăm cu organizații internaționale, cu alte state care au cetățenii în Fâșia Gaza, tocmai pentru a ne coordona eforturile în vederea identificării unei soluții de evacuare în condiții de maximă siguranță”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE.

Digisport.ro
Milionarul cu avion privat care merge cu metroul și autobuzul în București! ”Bă, ce sărac e ăsta, n-are mașină”
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
ProActual
Suma pe care au primit-o Andrei Ursu și Vlad Condurache pentru participarea la Asia Express 2024! Antena 1 i-a umplut de bani în trei săptămâni
EVZ.ro
Rux și Opulență, refuz pentru Survivor România. Culisele afacerii
Spynews.ro
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini nemaiîntâlnite și porecle de animale”
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Fosta soție a lui Alin Oprea, Larisa Uță, dezvăluiri după 3 ani de la divorț „Nu puteam să plâng, voiam să urlu”
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Cum a ajuns Oana Zăvoranu la vrăjitoare. Cine a convins-o că i se fac farmece
EVZ.ro
Larisa Uță a răspuns la întrebarea: ”I-ai cerut 250.000 euro?” Ce avere are de împărțit cu Alin Oprea, după divorț
Spynews
Ordin pentru fumători. Unde le va impune UE românilor să nu mai fumeze: „E ceva de disciplină”
Capital.ro
Se află în plin divorț, dar au fost surprinși din nou împreună: „Se țineau de mână și se sărutau”
Avantaje
CINE va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR în ALEGERI
Mediaflux
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
Cum arăta Ioana State de la Asia Express la începutul carierei de comediantă. Imagini cu ea de la prima apariție la iUmor
Antena 1
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!
Shtiu.ro