13 oct. 2023 | 16:15

Cine a inventat clătitele și de ce se numesc așa? Au fost introduse în cărțile de bucate în jurul anului 1940

Sfaturi Culinare
Cine a inventat clătitele și de ce se numesc așa? Au fost introduse în cărțile de bucate în jurul anului 1940
Cine a inventat clătitele?

Clătitele se află printre cele mai populare deserturi dintre întreaga lume. Există o varietate de rețete și de combinații din toate colțurile lumii, însă cine a inventat clătitele și de ce se numesc așa, de fapt? Aflați în rândurile următoare.

Cine a inventat clătitele?

Clătitele din ziua de astăzi nu seamănă deloc cu cele din trecut. Potrivit specialiștilor, clătitele datează din epoca neolitică, circa 10.000 de ani î.Hr. În acea perioadă, oamenii coceau pe pietrele fierbinți un amestec creat din semințe măcinate și apă. Rezultatul era o pâine nedospită care semăna cu turtele din ziua de astăzi.

De fapt, pâinea dospită a fost descoperită în jurul anului 6.000 î.Hr. de către egipteni. De aici, grecii au împrumutat ideea și au început să pregătească clătitele, însă pe atunci era doar un amestec de miere, ulei și pâine.

Romanii au îmbunătățit metodele de coacerea produselor de patiserie de atunci. Prin urmare, grecii și romanii sunt considerați cei care au consumat clătite pentru prima dată.

De asemenea, primele rețete scrise pentru clătite au fost introduse în cărțile de bucate în jurul anului 1940. Conform acestora, clătitele trebuiau coapte pe o singură parte pentru un timp, apoi răsturnate pentru a se coace complet. Timpul a trecut, iar clătitele au luat din ce în ce mai multe forme, iar astăzi a devenit unul dintre cele mai delicioase și iubite deserturi din zilele noastre.

Citește și: Secretul clătitelor care se mențin fragede până a doua zi. Rețetă cu paharul, fără cântar

Curiozități despre clătite

  • În România, Brașov, există o sărbătoare numită „Festivalul Clătitelor”;
  • Cea mai mare clătită din lume a fost realizată în anul 1996, în Anglia, fiind inclusă în Cartea Recordurilor. Clătita avea diametrul de 15 metri și cântărea aproximativ trei tone;
  • În lume există peste 500 de varietăți și combinații de clătite, însă cele mai consumate sunt cele cu ciocolată;
  • Mulți oameni obișnuiesc să consume clătite sărate la micul dejun;
  • Cea mai scumpă clătită din lume o puteți cumpăra în Dubai, clătită pe care va trebuie să scoateți din buzunar „doar” 25.000 de euro, deoarece este presărată cu aur comestibil.

Rețetă de clătite clasice

Rețeta de clătite clase este una foarte simplă și va fi gata în doar câteva minute. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 ouă
  • 300 g făină
  • 300 ml apă minerală (se poate înlocui cu apă plată, însă clătitele nu vor fi la fel de pufoase)
  • 3 linguri de unt topit
  • 1 praf de sare
  • 1-2 linguri de zahăr, după gust (opțional)
  • 1 linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat
  • 50 ml de ulei pentru prăjit

Citește și: Trucuri pentru cele mai bune clătite. Cu ce să înlocuiești laptele, ingredientul secret care le face mult mai pufoase

Mod de preparare

Pentru început, spargem într-un castron ouăle, sarea, amestecăm, apoi adăugăm făina, alternativ cu laptele. Toată compoziția se amestecă foarte bine cu telul după fiecare tranșă. Puteți adăuga la început extractul de vanilie și zahărul vanilat, dacă doriți să folosiți arome.

Dacă folosiți mixer pentru a amesteca, puteți adăuga toate ingredientele la început și amestecați până când compoziția devine netedă. Dacă nu folosiți mixer, după ce ați adăugat aromele, adăugați treptat cantitatea de lapte rămasă, apă minerală și untul topit. Apa minerală se adaugă pe rând în timp ce amestecați.

La final nu ar trebuie ca aluatul să aibă cocoloașe. Acum trecem la coacerea clătitelor și încingem bine tigaia, iar cu o pensulă ungem bine suprafața acesteia cu ulei. Cantitatea de aluat folosită trebuie să acopere întreaga suprafață a tigăii.

Când marginile clătitei încep să prindă o culoare aurie, este timpul să întoarcem clătita. După ce se întoarce, se mai coace puțin până când dă semne de rumenire și pe partea expusă la foc. La final le puteți umple cu gem, ciocolată sau orice altceva preferați. Poftă bună!

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Donald Trump Jr. susține că Ucraina e de vină pentru incendiile care fac prăpăd în Los Angeles
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
O ciorbă unică în România. Doar într-o singură zonă a țării se mănâncă
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Ordinul UE pentru toate statele membre. România e obligată să aplice. Se impune până în 2030
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, distribuție completă. Cine sunt actorii care dau viață personajelor serialului
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro