06 oct. 2023 | 21:06

Locul din România unde găsești cel mai mare bulgăre de aur din Europa. Ai știut? Stă ascuns de ochii curioșilor

Diverse
Locul din România unde găsești cel mai mare bulgăre de aur din Europa. Ai știut? Stă ascuns de ochii curioșilor
Locul din România unde găsești cel mai mare bulgăre de aur din Europa. Ai știut? Stă ascuns de ochii curioșilor

Un loc din România este de-a dreptul special, pentru că adăpostește o adevărată comoară. Este celebru în toată Europa, fiind unic și special: aici se află cel mai mare glob de aur pur din lume. Unde se află cel mai interesant loc și ce au dezvăluit cei care au ajuns acolo.

Cel mai mare bulgăre de aur din Europa este în România

Într-o mină abandonată din România, în anii ’40, a fost descoperită cea mai mare pepită de aur vreodată extrasă în Europa. Această mină din Munții Metaliferi era cunoscută pentru cantitatea impresionantă de aur nativ (în formă liberă) pe care o conținea și a devenit celebră în toată lumea.

În județul Hunedoara, cea mai celebra galerie antica se găsește la Ruda-Barza și este cunoscută sub numele de „Treptele Romane” datorită faptului că, la capătul său, aproape 200 de metri de galerie, au fost descoperite treptele sculptate în stâncă din vremea romanilor.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, galeria română a fost repusă în funcțiune și s-a descoperit că a rămas intactă, exact așa cum se prezintă și în zilele noastre. Oamenii din vechime căutau aurul nativ, care era vizibil în adâncurile pământului.

Cum se obținea, de fapt, aurul în trecut

Minereul era extras la suprafață folosind coșuri din nuiele, apoi era zdrobit și topit pentru a obține aurul purificat. În jurul localității Brad se găsesc numeroase vestigii istorice legate de minerit.

Vezi și: Ce s-a ales de satul lui Moromete. Cum arată acum locul care a fermecat România. Timpul parcă s-a oprit în loc aici (foto)

Prezența abundentă a aurului nativ în adâncurile pământului a fost principalul motiv pentru care perimetrul minier Barza, situat în apropierea municipiului Brad, a fost exploatat în ultimele două secole.

Minele din această zonă au produs peste 75 de tone de aur brut în perioada dintre cele două războaie mondiale, când erau administrate de Societatea Mică din Brad.

După al Doilea Război Mondial, producția de aur a minelor din zona Brad a început să crească, datorită descoperirii unor noi zăcăminte.

„În această perioadă, minele erau în administrarea Ministerului Afacerilor Interne, care a promovat o exploatare extinsă a zăcământului, în scopul extragerii pe termen scurt a unor cantităţi mari de aur, necesare în această perioadă reconstrucţiei ţării”, arăta geologul Grigorie Verdeş, coordonator al volumului „Extaz şi agonie în mineritul zărăndean” (2015).

Cum ne dăm seama de calitatea aerului

Aurul a fost considerat prețios de-a lungul istoriei și este adesea folosit pentru bijuterii, investiții și în diverse industrii. Pentru a asigura că obținem aur de înaltă calitate și valoare, este esențial să înțelegem cum să ne dăm seama de calitatea acestuia.

Află și: A pus bijuteriile înnegrite într-un pahar cu bere și rezultatul a uimit-o. Trucul e genial, merită să încerci

Există mai multe modalități de a testa calitatea aurului:

Testul acidului: se utilizează soluții acide de diferite concentrații pentru a determina dacă aurul se decolorează sau nu. Un aur de calitate superioară nu se va schimba la culoare sau se va decolora în timpul acestui test.

Testul densității: acest test implică măsurarea densității obiectului din aur și compararea acesteia cu densitatea aurului pur. Aurul pur are o densitate specifică, astfel încât orice abatere semnificativă poate indica o calitate inferioară.

Alegerea unui furnizor de încredere este esențială pentru a vă asigura că o să cumpărați aur de calitate. De la bănci și case de bijuterii de renume până la comercianți specializați în metale prețioase, cercetați întotdeauna sursa și verificați recenziile sau recomandările pentru a vă asigura că faceți o achiziție sigură.

 

Digisport.ro
Unde s-a angajat Neil Lennon, după ce n-a rezistat decât 6 meciuri în România
Stirile PROTV
Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Serialul care face furori în toată lumea. Declarații exclusive ale actorilor
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Pâinea care poate face ravagii în organism. Teoretic, e foarte sănătoasă
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
România, o mare forță în UE. Alianța ISTORICĂ ce schimbă viitorul din temelii
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE din SUA! ADEVĂRUL despre TRUMP și KAMALA
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro