05 oct. 2023 | 09:06

Vești bune pentru o categorie de bugetari. Care sunt creșterile salariale de care vor beneficia: ”Trebuie să existe o nouă grilă de salarizare”

Economic
Vești bune pentru o categorie de bugetari. Care sunt creșterile salariale de care vor beneficia: ”Trebuie să existe o nouă grilă de salarizare”
Anunțul momentului pentru acești bugetari

Ministrul Educației, Ligia Deca, își exprimă angajamentul de a face tot ce îi stă în putere pentru a fi respectate majorările salariale pentru angajații din sistemul de învățământ de la 1 ianuarie 2024, cu sau fără finalizarea legii salarizării. Deși situația actuală sugerează incertitudine cu privire la momentul implementării creșterilor salariale, ministrul a subliniat că promisiunile făcute în fața profesorilor ar trebui respectate.

Vor avea sau nu profesorii salarii majorate?

În contextul incertitudinilor legate de termenul de implementare a noilor majorări salariale pentru angajații din sistemul de învățământ, ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat importanța angajamentului politic și legal de a crește salariile dascălilor începând cu 1 ianuarie 2024.

Într-o declarație acordată Euronews România, ministrul Deca a evitat să ofere o garanție fermă în cazul în care legea salarizării nu va fi finalizată până la data menționată, dar a asigurat că va depune toate eforturile pentru ca acest angajament să fie respectat.

„Există un act normativ în vigoare care spune că de la 1 ianuarie, profesorii vor primi 50% din creșterea salarială pe noua grilă. Este și un angajament politic al Coaliției, iar eu voi face tot ceea ce ține de mine pentru că acest angajament să se respecte.

Au reînceput discuțiile cu privire la grila de salarizare, au existat discuții tehnice între reprezentanții profesorilor și Ministerul Muncii și acum se va trece la găsirea unei soluții legale, pentru că până la urmă, pentru a putea da această creștere, trebuie să existe o nouă grilă de salarizare pentru sectorul Educație”, a spus ministrul Ligia Deca.

”O promisiune făcută, trebuie respectată”

Cu privire la stadiul legii salarizării, Ligia Deca a menționat că au avut loc discuții tehnice între reprezentanții profesorilor și Ministerul Muncii, iar acum se lucrează la găsirea unei soluții legale pentru a permite majorările salariale.

Cu toate că există incertitudini legate de termenul exact de implementare, ministrul Ligia Deca a subliniat importanța găsirii unei soluții, fie pe actuala legislație, fie pe viitoarea lege a salarizării, pentru a asigura că profesorii primesc creșterile promise. De asemenea, aceasta a reafirmat că siguranța și bunăstarea cadrelor didactice rămân o prioritate în planurile guvernamentale.

„Eu cred că o promisiune odată făcută, trebuie respectată sau măcar, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp.

Eu cred că chiar dacă noua lege a salarizării, să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, a mai spus Ligia Deca.

Formalitățile care stau la baza majorării salariilor

Cu privire la procesul de elaborare a noii grile de salarizare, Ligia Deca a explicat că acesta se desfășoară la Ministerul Muncii, care inițiază modificările necesare pe legea salarizării publice și pe legea salarizării unitare.

Mai mult, a adăugat că cele trei variante de grile discutate împreună cu reprezentanții profesorilor au fost trimise la Banca Mondială pentru evaluarea impactului bugetar, iar discuția politică urmează să fie finalizată.

„Grila se face la Ministerul Muncii. Ministerul Muncii este cel care inițiază modificări pe legea salarizării publice, pe legea salarizării unitare, iar inclusiv Ordonanța de Urgență, care a dat măririle post-protestul din vară, a fost inițiată de către Ministerul Muncii.

Sigur, cu avizele de la toate ministerele…„Din promisiunile pe care ministrul Muncii le-a făcut, înțeleg că se lucrează la acest lucru. Din ultima discuție am înțeles că cele trei variante de grile discutate împreună cu noi și cu reprezentanții cadrelor didactice au fost trimise la Banca Mondială pentru impact bugetar, urmând să se finalizeze și discuția politică”, a concluzionat Ligia Deca.

Parteneri
Ce se întâmplă când auzi cucuveaua cântând
Redactia.ro
Adevărata față a vedetelor. Cum se comportă în realitate, când se închid camerele de filmat: „Bețiv mare (...) poate cel mai dubios dintre toți”
Click.ro
„E toată mașina ruptă pe dedesubt. Uitați-vă ce crater e acolo”. Mărturiile șoferilor care au căzut în groapa uriașă de pe șosea
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Prima apariție publică a lui Michael Schumacher, după accidentul din 2013. Fostul campion a participat la nunta fiicei sale
Unica.ro
Cum se curăță cel mai bine ferestrele. Nu mai rămâne nicio urmă
EVZ.ro
Alexia Eram și Mario Fresh s-au despărțit. De ce ar fi ajuns la separare. Au aniversat opt ani de relație în urmă cu două luni
Spynews
Când vine marele cutremur. Cum se pregătește România: Sunt mai greu de pus în practică.
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
ARMATA ROMÂNĂ, misiune DIFICILĂ în LIBAN! Anunțul MApN
Mediaflux
Cum i-a spus Karmen Simionescu fiicei sale că va divorța de Bogdan Căplescu. Artista nu i-a ascuns nimic fetiței sale: ”Știe prin ce am trecut”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro