Câteodată, unii dintre români, indiferent de vârstă, constată că mintea le joacă feste. Ba au uitat să cumpere ceva de la magazin, ba uită de o zi de naștere a cuiva din familie…etc. Un alt exemplu, crezi că ai uitat fierul de călcat în priză când ai plecat de-acasă? Ce spune asta despre tine.
O echipă de oameni de știință de la Universitatea Wisconsin, SUA, a descoperit ca creierul omului nu este întotdeauna “treaz” 100%, însă nici în stare de “somnolență” nu se află. Pare să fie offline.
Acest lucru explică starea de a fi pe jumătate adormit, care duce la uitare sau la mici “erori” în acțiunile noastre. De exemplu: când nu îți mai aduci aminte dacă ai încuit ușa, dacă ai scos fierul de călcat din priză sau daca ai închis apa.
Citește și: Ce să bei în fiecare zi pentru un creier sănătos
“Chiar inainte de a simti oboseala, sunt anumite semnale în creier care îți transmit că ar trebui să iei o pauză și să te odihnești”, a spus profesorul Chiara Cirelli, unul dintre autorii studiului.
Pînă acum, oamenii de știinșă credeau că oboseala acută și lipsa de somn afectează creierul în totalitate. În urma unor noi studii, însă, oamenii de știință au descoperit că electroencefalograma poate detecta care neuronii sunt activi și care sunt “offline”.
“Știm că atunci când suntem obosiți începem să facem greșeli, ne pierdem concentrarea și vigilența. Cu ajutorul electroencefalogramei am observat că în aceste momente putem trăi experiența unui micro-somn’”, a mai spus profesorul Chiara Cirelli.
Pe de altă parte, mulți români nu știu însă lipsa somnului afectează foarte mult sănătatea creierului. Profesorul doctor în neurologie Vlad Ciurea a spus ce se întâmplă în organismul nostru dacă nu dormim între orele 22.00 și 00:00.
”Ultimul lucru pe care toți îl tăiem de pe listă este odihna sau nu știm să ne odihnim, facem tot ce e posibil să nu dormim. Dar în somn ne refacem, în somn bijuteria se liniștește și poate funcționa, în somn toate procesele nervoase majore (memoria, gândirea, atenția) se curăță, pentru că e un chimism al lor și se repornesc în somn pentru a doua zi.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă dormi în timpul zilei
Deci dacă noi ștergem somnul cum se întâmplă, între ora 22:00 și 00:00, atunci am pierdut un număr mare de elemente care ne refac bijuteria și nu mai este așa şfefuită. Deci cum avem mentenanța la mașină, așa trebuie să avem și mentenanța la creier”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea.