Nicolae Ceaușescu își sărbătorea ziua de naștere cu mare fast. În fabricile sau sediile judeţene de partid se organizau evenimente mult mai ample decât cele pentru Mica Unire și toate clasele sociale încercau să îşi arate aprecierea pentru dictator. Meșterii din fabrici luau această zi foarte în serios și îi făceau dictatorului tot felul de cadouri, în încercarea de a-l mulțumi.
Cei care l-au cunoscut pe Nicolae Ceaușescu au mărturisit că acesta nu punea mare preț pe cadourile pe care le primea, multe dintre ele nefiind folosite vreodată.
„Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele – disparate -, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu! Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model. Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”, a declarat Camil Roguschi, arhitectul lui Ceaşescu.
În afară de petrecerile oficiale, organizate de diferitele structuri, Nicolae Ceaușescu avea parte și de petreceri private. Cel mai iubit fiu al poporului, după cum era supranumit, s-a născut pe 26 ianuarie 1918, în Scornicești, județul Olt. În perioada postdecembristă a fost prezentat Registrul stării civile care demonstrează că Ceaușescu s-a născut în ziua de 23 ianuarie 1918.
Cel mai iubit conducător apare în multe fotografii de la una din aniversările sale, ciocnind un pahar, unde se pot vedea pe fundal și muzicanți. Petrecerea la care erau invitați din anturajul familiei prezidențiale era animată de cântăreții vremii, printre care apare și Gică Petrescu, potrivit Digi24.
De la începutul anilor 1970 şi până la moartea sa din decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a fost subiectul celui mai puternic cult al personalităţii creat în jurul unui preşedinte de ţară europeană. Fiind un bărbat plin de viață și îi plăcea să dea petreceri grandioase alături de membrii săi de familie, dar și de partid, cu ocazia zilei sale de naștere.
Invita de multe ori și cântăreți la ziua sa de naștere, care îi cântau până dimineața. Într-o fotografie veche apare undeva pe fundal Gică Petrescu, Ștefania Rareș și toți interpreții de succes din acele vremuri. (vezi galeria foto).
Fototeca online a comunismului românesc, prima şi cea mai mare bază de date gratuită din România, accesibilă pe internet, începând din noiembrie 2008, conține fotografii din perioada 1945-1989, dar şi din perioada 1921-1944.