Așa cum anunța premierul zilele trecute, s-a stabilit majorara salariului minim de la 3.000 la 3.300 de lei brut. Asta va însemna, posibil, un nou număr de modificări în normele de acordare a amenzilor rutiere și, bineînțeles, la punctul de amendă. Așadar, citește mai departe și află cât va fi punctul de amendă în România.
În urmă cu trei zile Marcel Ciolacu anunța decizia de a majora salariul minim brut pe economie, care deja era majorat la începutul acestui an.
Vezi și: Cât e salariul minim pe economie în România 2023. Cum îți poți calcula venitul net
Astfel acesta va crește până la 3.300 de lei brut. O altă majorare va fi și la salariile minime din construcții, acestea ajungând de la aceeași dată la 4.500 de lei.
”Mâine (nr. joi) dau ordonanţă şi HG, o dată pentru mărirea salariului (minim) de la 3.000 la 3.300 şi HG pentru mărirea salariului (minim) în construcţii de la 4.000 la 4.500, astfel încât plătirea CASS nu va afecta nicio categorie.
Ei erau exceptaţi de plătirea CASS şi nu vor fi afectaţi deloc de introducerea CASS”, a explicat prim-ministrul.
Dar, odată cu majorarea salariului minim de bază, posibil să se modifice și plafonul amenzilor de circulație, precum și punctul de amendă în România.
După cum bine se știe, la fiecare majorare a salariului minim de baza, conform mecanismelor stabilite prin lege, automat și amenzile rutiere s-au majorat și, implicit, punctul de amendă.
În acest context, de la 1 octombrie, creșterea ar fi trebuit să fie cu 10% din valoarea salariului minim brut, cu alte cuvinte ar trebui să crească la 330 de lei.
Află și: Au crescut amenzile în România. Schimbarea majoră din Codul Rutier
Dar, conform autoritățile, s-a decis plafonarea valorii punctului de amendă, astfel că va rămâne la aceeași valoarea de până acum, și anume 145 de lei, decizia fiind luată prin OUG 168/2022, care stabilește că “în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023 un punct-amendă este 145 lei”.
Dar, dacă ținem cont de prevederile din ordonanță, limita este doar până la 31 decembrie a.c., asta însemnând că, posibil, de la 1 ianuarie anul următor, dacă nu se va prelungi măsura de plafonare, să crească, fie la valoara de 10% din salariul majorat la 1 octombrie, fie dintr-o posibilă nouă valoare a salariului minim, dacă se va majora încă odată până la data în discuție.
Află și: Ce s-a întâmplat cu punctul de amendă. Toți șoferii trebuie să știe asta
Așadar, pentru moment, șoferii pot sta liniștiți, având în vedere că va rămâne la valoarea de 145 de lei, dar numai până la finele acestui an.