Din ce în ce mai multă lume optează pentru sistemul independent de încălzire, aici fiind vorba de centrale termice pe gaz. Conform unor statistici aproximativ 214.313 familii au ales în ultimii 5 ani să se deconecteze de la CET-uri.
Alegerea unei centrale termice pe gaz poate fi foarte inspirată în special datorită preţului acceptabil al gazului şi a faptului că aceasta utilizează nu doar energia eliberată la ardere. Utilizează şi căldura suplimentară obţinută prin condensarea vaporilor de apă conţinuţi de gazele arse. În acest mod reducându-se astfel consumul de energie.
Centralele termice în condensare, de exemplu, conform noilor norme ErP nu pot avea o clasă de eficienta mai mare de clasa A, similară cu cea de la electrocasnice. Acestea rămân o soluţie foarte confortabilă şi economică cu o eficienţă de aproape 99%.
Randamentul centralelor termice în condensare se calculează în mai multe feluri.
Dacă la începutul anului 2012 mai erau branşate circa 1,5 milioane de apartamente, la finele anului 2016 peste. 1,2 milioane de locuinţe din România mai erau racordate la sistemul centralizat de încălzire.
“Conform datelor publicate de ANRSC, din 2012 şi până în prezent, aproximativ un sfert de milion de abonaţi au renunţat la încălzirea centralizată în favoarea instalării unui sistem propriu. Astfel, în 5 ani, 214.313 familii au ales, în toată ţara, debranşarea şi folosirea unui sistem alternativ de încălzire”, a explicat Cătălin Draguleanu, directorul general al Ariston Thermo.
Prețurile la centralele termice pe gaz variază între 1.950 RON și aproximativ 14.000 de lei, în funcție de dotările produsului dar și în funcție de necesitățile unui potențial cumpărător.