27 sept. 2023 | 10:39

Insectele mici, mai periculoase decât rechinii sau leii. Omoară sute de mii de oameni anual, anunțul OMS

Sănătate
Insectele mici, mai periculoase decât rechinii sau leii. Omoară sute de mii de oameni anual, anunțul OMS
Foto: Profimedia

Un raport întocmit și publicat de specialiștii de Organizația Mondială a Sănătății scoate la lumină o realitate îngrijorătoare. OMS a dezvăluit care sunt insectele mici care sunt, de fapt, mai periculoase pentru oameni decât rechinii sau leii. Aceste vietăți sunt responsabile, anual, pentru sute de mii de morți.

O statistică surprinzătoare

Dacă am fi întrebați care este cel mai periculos animal din lume pentru oameni, gândul ni s-ar duce, fără doar și poate, la marii prădători: rechini, lei, tigri. Adevărul este, de fapt, altul, după cum arată o statistică publicată de OMS.

Conform acesteia, este vorba despre o insectă de foarte mici dimensiuni pe care o avem cu toții în case, în special în lunile de vară. Poate pare greu de crezut, însă țânțarii sunt responsabili pentru moartea a în jur de 725.000 de oameni în fiecare an, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Insectele care omoară anual sute de mii de oameni

Datele sunt surprinzătoare, însă numărul uriaș este consecința ușurinței cu care aceste insecte pot răspândi boli potențial fatale cu o simplă mușcătură, precum dengue, malaria, febra galbenă sau Zika, printre multe altele.

Potrivit „World Malaria Report 2022” publicat de OMS, în 2021 au fost înregistrate 247 de milioane de cazuri de malarie în 84 de țări în care această boală este endemică: Nigeria, Uganda, Mozambic, Republica Democrată Congo etc.

Experții din cadrul OMS atrag atenția cu privire la dengue, o boală ce poate provoca epidemii în multe zone ale lumii. În ultimele cinci decenii, numărul cazurilor raportate a crescut de 30 de ori și se estimează că în prezent reprezintă o amenințare pentru jumătate din populația lumii. Există mai mult de 100 de țări endemice, precum Coasta de Fildeș, Burundi, Malawi, Bhutan, Puerto Rico etc.

Te-ar putea interesa și: Planta frumoasă care ţine insectele la distanţă. Aşa scapi rapid de ţânţari sau muşte

Insectele mici, mai periculoase decât rechinii sau leii. Omoară sute de mii de oameni anual, anunțul OMS

Foto: Pixabay

Cele mai periculoase specii

Oamenii de știință au descris peste 3.500 de specii de țânțari din întreaga lume, deși nu toți mușcă oameni sau animale. Acestea sunt cele mai periculoase:

  • Țânțarul de febră galbenă: este principalul transmițător nu numai al febrei galbene, ci și al dengue, chikungunya și Zika. Este originar de pe continentul african și trăiește în mare parte din Africa, America, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și nordul Australiei. Activitatea sa este în principal ziua și crepuscul. Simte o atracție specială față de oameni și poate înțepa aceeași persoană de mai multe ori.
  • Țânțarul tigru: A devenit cunoscut în ultimii ani deoarece poate transmite până la 22 de boli diferite. Este originar din Asia de Sud-Est și în 2004 a fost detectat pentru prima dată în Spania. În prezent, trăiește de-a lungul coastei mediteraneene.
  • Țânțarul japonez: Se găsește în principal în Japonia, Taiwan, Coreea și China, dar în ultimii ani a colonizat părți din Europa și America de Nord. Este mai puțin periculos decât precedentele, dar principalul virus pe care îl transmite este cel care provoacă febra West Nile, deși poate transmite și chikungunya și dengue.

Te-ar putea interesa și: Alimentul banal care te scapă de înţepăturile de ţânţari. Aşa nu vei mai avea probleme cu insectele!

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro