26 sept. 2023 | 09:24

Se schimbă cărţile de identitate şi permisele de conducere. Ţara în care totul va fi digital, ce spun autorităţile de acolo

Utile
Se schimbă cărţile de identitate şi permisele de conducere. Ţara în care totul va fi digital, ce spun autorităţile de acolo
Digitalizarea în masă continuă, sau nu?

Secolul al XXI-lea este unul al avansărilot tehnologice, asta incluzând și implementarea unora noi când vine vorba de cărţile de identitate şi permisele de conducere. Așa se face că într-o parte a lumii se schimbă cărţile de identitate şi permisele de conducere, întrând în era digitală. Citește mai departe și află care este țara în care totul va fi digital, și ce spun autorităţile de acolo.

Identitatea digitală în America. Smartphone-ul va înlocui permisul de conducere

Dincolo de ocean, anumite state americane au deja implementate acest tip de elemente de identitate, în format digital, fie că vorbim de cărțile de idenditate și permisele auto.

Află și: Cărțile de identitate electronice ale românilor, upgrade major. Ce vom putea face cu ele

Un număr tot mai mare de state americane permit rezidenților să își dovedească identitatea în format digital, oferind o metodă mai modernă decât legitimațiile fizice pentru achiziționarea de produse cu restricții de vârstă, pentru obținerea de beneficii guvernamentale sau chiar pentru a se înregistra la urne.

”Dezvoltarea continuă a acestei tehnologii este pregătită să testeze disponibilitatea publicului de a accepta verificarea digitală într-o gamă mai largă de interacțiuni.

Multe state permit utilizarea permiselor de conducere și a cărților de identitate mobile ca alternativă la cele tradiționale, deși deținătorilor de documente de identitate li se cere în continuare să aibă asupra lor legitimațiile fizice.”, scriu cei de la BloombergLaw.

Statele Unite ale Americii, țara în care totul va fi digital

Pentru entuziaștii de tehnologie mai trebuie reamintit că gigantul Apple anunța în luna august a anului 2021 că plănuiasă transforme iPhone-ul în permis de conducere în 2021. Biletele de avion, abonamentele de film și cărțile de credit erau deja digitale. Conform gigantului, ”era timpul să digitalizeze cărțile de identitate emise de guvern”.

Până acum, foarte puține state americane permiteau de fapt să se adauge permisul de conducere sau legitimația de stat în Apple Wallet. Cu toate acestea, începând cu anul 2023, există mai multe state fără suport pentru Wallet în care iPhone-ul poate deveni totuși permis de conducere în format digital.

Vezi și: Ce informaţii va conţine, de fapt, CIP-ul noilor cărți de identitate. Tot ce trebuie să ştii despre buletinul electronic

Conform reprezentanților Apple, americanii vor putea ca, în loc să prezinte permisul de conducere sau legitimația de stat la punctele de control TSA din aeroporturi, o simplă atingere a iPhone-ului sau Apple Watch pe un cititor NFC  le poate valida acum identitatea. Legitimațiile de îmbarcare au devenit de mult timp digitale, iar permisele de conducere recuperează din urmă.

Cu toate acestea, nu pare să existe o cursă pentru a finaliza sau chiar pentru a începe tranziția către ID-urile digitale. Deocamdată, trei state și patru aeroporturi acceptă ID-uri în portofe, potrivit Apple:

  • Arizona
  • Colorado
  • Maryland
  • Georgia

Apple a declarat în 2021 că Arizona, Connecticut, Iowa, Kentucky, Maryland, Oklahoma și Utah s-au angajat, de asemenea, să susțină această funcție.

În ceea ce privesc aeroporturile, tot din 2021, există cel puțin patru terminale din SUA care accceptă noua formă digitală:

  • Aeroportul Internațional Thurgood Marshall Baltimore/Washington (BWI)
  • Aeroportul Internațional Phoenix Sky Harbor (PHX)
  • Aeroportul Național Ronald Reagan Washington (DCA)
  • Aeroportul Internațional Denver (DEN)
Se schimbă cărţile de identitate şi permisele de conducere. Ţara în care totul va fi digital, ce spun autorităţile de acolo

Din 2021 există patru terminale din SUA care accceptă noua formă digitală

 

În timp ce doar patru state sprijină până acum ID-urile în portofel, există multe alte state și teritorii care se află la diferite niveluri de explorare a sprijinului.

Dincolo de suportul TSA, ID-urile în portofel ar putea fi acceptate în domeniul bancar, în întreprinderi și nu numai, se  mai arată în noile rapoarte publciate de autorităile americane în august a.c.

Ce spun autorităţile de acolo despre statele americane care devin laboratoare de testare

Conform aceleiași surse citate, în celebrul stat american California au fost introduse cărţile de identitate şi permisele de conducere în format digital, iar în ceea ce privește permisul de conducere, acesta are inclusă și o funcție de verificare a vârstei. Autoritățile spun că acesată funcție  le oferă utilizatorilor înscriși opțiunea de a arăta un cod QR scanabil la plata în anumite puncte de vânzare cu amănuntul.

Citește și: Se schimbă buletinele în toată țara. Când va fi implementată noua cartea de identitate și sub ce formă o vor primi cetățenii

Dacă vorbim de partea socială, spre exemplu de alegeri locale, un votat poate arăta permisul auto digital într-o secție de votrare, conform autorităților din statul Mississippi, unui manager al secției de votare, potrivit unui purtător de cuvânt al biroului secretarului de stat din Mississippi.

O altă funcționalitate a acestor noi sisteme, ar fi rapiditatea identificării unui solicitant de ajutoare financiare de urgență din partea autorităților.

Sistemul este deja implementat în statul Louisiana. Autoritățile statale spun că locuitorii pot solicita ajutor financiar de urgență din partea guvernului folosind verificarea digitală a identității.

Deși parte din statele americane au susținut implementarea cărţilor de identitate şi a permiselor de conducere în format digital, există o reticență, mai ales din partea unor avocați, aceștia spunâînd că se încalcă confidențialitatea posesorilor acestor documente.

Susținătorii identității digitale au îndemnat statele care emit credențiale mobile să acorde prioritate utilizărilor online, având în vedere cât de mult se bazează furtul de identitate pe procese de verificare online compromise.

„În schimb, totul este cam pe dos. Avem un caz de utilizare greșit la început.”, a declarat Jeremy Grant, director general al strategiei de afaceri în domeniul tehnologiei la Venable LLP, conform aceleiași surse citate anterior.

Unele state apelează la ID-uri digitale în scopul verificării vârstei, pentru a verifica accesul rezidenților la produse sau servicii restricționate.

ID-ul mobil recent lansat în California le va permite utilizatorilor să cumpere bere sau alte produse cu restricție de vârstă printr-un parteneriat cu un serviciu numit TruAge.

Mai întâi vor trebui să descarce aplicația DMV wallet a statului și să își configureze permisul mobil, făcând o fotografie a părții din față și a celei din spate a legitimației fizice și apoi scanându-și fața pentru a dovedi că identitatea lor corespunde.

”Funcția TruAge a aplicației funcționează prin extragerea datei de naștere a unui utilizator și a altor câteva date din permisul de conducere. Pentru a păstra informațiile în siguranță, TruAge le criptează sub formă de token-uri digitale anonime.

În acest fel, o persoană poate confirma că este suficient de în vârstă pentru a face o achiziție fără a-și dezvălui informațiile personale. Nu știm cine sunteți. Știm doar că sunteți major.”, a declarat directorul executiv al TruAge, Kyle McKeen, un veteran al industriei de proximitate care este, de asemenea, fermier în Texas.

TruAge este disponibil în prezent într-o mână de magazine de proximitate și piețe din California și Texas.

Sistemul, menit să ușureze eliberarea cardurilor și să ajute la semnalizarea actelor de identitate false, este gratuit pentru consumatori și comercianți.

Vezi și: Lucian Bode, noi informații despre primele cărţi electronice de identitate. De ce s-a optat pentru varianta ”gen”

Este sponsorizat de lanțuri de magazine de proximitate precum Wawa și Sheetz, precum și de producători și distribuitori de produse cu restricții de vârstă, cum ar fi producătorii de țigări Altria Group Inc. și Juul Labs Inc.

Concluzie

Deși din ce în ce mai multe state au adoptat astfel de implementări, scepticii sunt de părere că este puțin probabil ca verificarea digitală a identității să înlocuiască pe deplin alte metode de confirmare a identității unei persoane care pretinde că este cine este.

Rămâne de urmărit dacă se va ajunge la o digitalizare integrală a statelor americane, dar nu făr a ține cont că acest trend este deja resimțit și pe plan european.

Digisport.ro
De la "țeapă" la "lovitură": englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Drăgușin
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Ce ingrediente conțin celebrele nuggets de la McDonald’s? Reprezintă unul dintre cele mai adorate produse de către copii
EVZ.ro
Veste mare de la Buckingham. Kate se va transforma total
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Victor Slav și Selina, ceartă pe mâncare. Tensiuni uriașe în cuplu
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Ungaria pune stop la graniță. Ungurii vor să schimbe regulile în UE. Anunț de la Budapesta
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro