Experții în fizica pământului au făcut dezvăluiri despre un posibil mare seism în țara noastră, pentru asta existând mai multe scenarii. Așadar, când ar urma să aibă loc un mare cutremur în România. Gheorghe Mărmureanu: „Asta e prima variantă”.
Experții au spus când ar putea avea loc un cutremur mare în țara noastră, pentru asta existând chiar două scenarii. Astfel, conform primul scenariu făcut de Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național de Fizica Pământului, un mare cutremur ar putea fi în anul 2040.
Cel de-al doilea scenariu este că seismul s-ar putea produce peste 50 de ani, undeva prin anii 2077-2078.
”Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a spus Gheorghe Mărmureanu.
Pe de altă parte, toți românii trebuie să înțeleagă că acum nu este posibil să se facă previziuni exacte ale cutremurelor semnificative. Chiar și așa, studiile în curs de desfășurare în domeniul seismologiei au ca scop avansarea tehnicilor de prognoză a cutremurelor, deși sunt în stadii preliminare și nu au atins un nivel de precizie fiabil.
Cutremurele se produc din cauza eliberării bruște de energie rezultată din mișcările tectonice din interiorul Pământului. Chiar dacă se cunosc mecanismele fundamentale care determină seismele și putem identifica regiunile cu risc seismic ridicat, identificarea exactă a momentului și a locației unui anumit cutremur rămâne un mister.
Ultimele două cutremure de intensitate mică din țara noastră s-au produs la finalul săptămânii trecute în zona seismică Vrancea.
Referitor la aceste două seisme mici și despre potențialul unui cutremur major în viitor, seismologul Gheorghe Mărmureanu a declarat că astfel de cutremure de mică intensitate sunt un fenomen obișnuit în țara noastră.
Citește și: Val de cutremure în România
În ceea ce privește regiunea seismică Vrancea, renumită pentru activitatea sa, Gheorghe Mărmureanu a precizat că în prezent pare să fie „calmă”. Acesta nu anticipează un cutremur semnificativ în viitorul imediat. Mai mult, seismologul a subliniat că nici în Oltenia nu există motive de alarmă.
În timp ce sistemele de avertizare timpurie sunt folosite în anumite regiuni pentru a detecta precursorii cutremurelor și a emite alerte, eficiența lor depinde de identificarea undelor P (unde primare) generate de cutremur înainte ca undele S (unde secundare), mai distructive, să ajungă la suprafață.
Aceste avertizări timpurii oferă, de regulă, doar câteva secunde sau minute de avertisment, ceea ce se poate dovedi benefic pentru cutremurele de mică intensitate.