Cum faci programare la RAR? O întrebare la care mulți caută răspunsul. Din fericire, nu este complicat deloc, iar o astfel de programare o puteți face din confortul propriei case, online. Aflați în rândurile următoare pașii pe care trebuie să-i urmați.
De cele mai multe ori, veți avea nevoie de programare pentru a merge la RAR. Cu toate acestea, Registrul Auto Român a publicat o listă cu operațiunile care pot fi făcute fără programare. Lista o regăsiți mai jos:
Pentru a putea face o programare la Registrul Auto Român trebuie să intrați pe site-ul RAR. Este bine de știut că, dacă aveți AdBlock, trebuie să îl dezactivați, deoarece când dați click pentru o programare se va deschide o nouă fereastră, iar AdBlock va bloca noua fereastră.
Odată ce ați intrat pe site, veți fi nevoit să furnizați datele necesare, așa că trebuie să aveți la îndemână documentele vehiculului. Mai apoi, alegeți ziua și ora la care doriți să mergeți. În final, veți primi un număr de programare.
De asemenea, trebuie să selectați activitatea dorită și categoria vehiculului, în funcție de masa maximă autorizată a acestuia. Programarea va fi efectuată cu succes în momentul în care obțineți numărul programării.
Există cazuri în care RAR va refuza programarea. Asta se întâmplă, de regulă, în momentul în care încadrarea pe activitate a programării şi pe categorie a vehiculului sau detaliile completate pe bilet nu sunt corecte.
Citește și: Rămâi fără talon la mașină pentru această greșeală. Șoferii români nu știau legea
Online se poate face doar o singură programare RAR pe zi. Dacă doriți să vă programați cu două vehicule, trebuie să folosiți serviciul telefonic, iar numărul îl găsiți tot pe site-ul RAR, unic pentru toate județele din România. Numărul maxim de programări obţinute la un apel telefonic se limitează la două.
Atunci când aduceți o mașină din orice al stat membru UE, iar acestea se află la prima înmatriculare în România, RAR va elibera cartea de identitate a vehiculului. Cel care solicită CIV va prezenta la RAR și documentele de achiziție intracomunitară, pe lângă următoarele:
Registrul Auto Român va efectua verificarea tehnică (ITP) și va certifica autenticitatea vehiculului.