Cum a murit Dem Rădulescu, celebru actor de comedie, teatru, film și televiziune, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. A fost și încă este unul dintre cei mai iubiți actori români.
Născut pe data de 21 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea, Dem Rădulescu a făcut parte dintr-o familie de negustori. După ce a terminat studiile liceale din orașul natal, a avut de ales între sportul de performanță și actoria.
Celebrul actor a obținut o stea de aur, la un campionat de amatori, la Râmnicu Vâlcea, după ce a luptat în ring la categoria semi-mijlocie. A debutat ca actor amator la vârsta de doar 17 ani.
„În viaţă eu am fost cel care a lovit primul, nu am aşteptat niciodată lovitura. Curajul la box ţine de cele câteva secunde de dinaintea intrării în ring”, povestea Dem Rădulescu, într-un interviu pentru revista „Cinema”, în 1975.
Citește și: De ce i se spunea lui Dem Rădulescu „Bibanul”. Povestea neștiută din viața marelui actor
Dem Rădulescu s-a stins din viață la București, pe data de 17 septembrie 2000, la vârsta de 69 de ani. Stela Popescu a povestit într-un interviu cum a decedat marele actor.
„Veniseră nişte prieteni din Germania, el tocmai se întorsese din turneu şi au vrut să se plimbe. Ei aveau casă la Telega şi au vrut să-l ia şi pe el.
S-a dus cu ei şi trebuiau să urce un deal, care nu era foarte mare. În schimb, lui i se spusese, doctorii îi atrăseseră atenţia că nu prea are voie să facă efort. La un moment dat, s-a oprit şi a respirat adânc. «Mă, da’ ce aer tare!», asta a zis. A căzut şi până la spital a murit”, povesteşte Stela Popescu, potrivit historia.ro.
Poate că nu multă lume știe, însă porecla lui celebrului actor a fost „Bibanul”, primită în liceu. Se spune că nu îi permitea oricui să-l strige „Bibanul”, fiind foarte selectiv cu cei din jur.
„Tata era negustor de peşte. Avea un magazin mare în piaţa din Vâlcea. Fratele meu mai mare a luat într-o zi un biban frumos, l-a învelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate elevilor ca material didactic. Mai întâi lui i-au spus copiii «Bibanu’». După aia mi-au zis «Fratele lu’ Bibanu’», pe urmă porecla s-a prins de mine. Unii au pus-o-în chip de nume – pe afiş, că în ultimele clase de liceu, am jucat în nişte spectacole împreună cu colegii mei. Aşa că acolo am apărut pentru prima dată cu numele ăsta: Rădulescu-Bibanu”, a povestit în revista Teatrul, actorul.
Dem Rădulescu a avut o copilărie săracă. Avea voie să mănânce doar un borcan de vinete împănate și o pâine. Mama lui nu îi dădea voie să meargă la spectacolele lui Tănase, deoarece spunea că era prea mic, iar pe scenă apăreau femei dezbrăcate pe care nu avea voie să le vadă.
În anul 1956 a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa „Steaguri pe turnuri”, la un concurs pentru tineri actori. De asemenea, a fost prieten cu Ion Cojar și cu Liviu Ciulei. Cu cel din urmă a colaborat pentru personajul Farfuridi din „O scrisoare pierdută”.
A fost căsătorit cu actrița Paula Rădulescu, de care a divorțat, iar următoarea sa iubire a fost actrița Adriana Șchiopu, eleva sa de la I.A.T.C. Cu aceasta s-a și căsătorit, având împreună o fiică, Irina Rădulescu.