25 sept. 2023 | 17:52

Cu ce se oprește vinul din fermentație. Trucul gospodarilor de la țară pentru o aromă intensă

Utile
Cu ce se oprește vinul din fermentație. Trucul gospodarilor de la țară pentru o aromă intensă
Cu ce se oprește vinul din fermentație

Vinul a fost dintotdeauna considerat un adevărat simbol al rafinamentului, mai ales că este una dintre dintre cele mai sănătoase băuturi alcoolice. Această băutură este apreciată și iubită de oameni din întreaga lume. De aceea, mulți preferă să producă acasă această licoare magică, dar trebuie să știe, în primul rând, cu ce se oprește vinul din fermentație. Parcurgând următorul material, veți afla toate secretele din spatele acestui elixir al tinereții!

Moduri de a opri fermentarea vinului la domiciliu

La noi în țară există o veche tradiție a vinului. Întotdeauna, românii s-au ocupat cu viticultura, iar toamna era vremea culesului de vie pentru a face vin de casă. În zonele rurale, tradiția încă se mai păstrează, iar mulți gospodari pregătesc vinul acasă. Cu toate acestea, puține persoane știu cu ce se oprește vinul din fermentație!

Fermentarea este un factor destul de important în obținerea unei băuturi de calitate. Dacă nu știați, aproximativ 70% din cantitatea totală de alcool dintr-o băutură se produce datorită fermentării. Timpul de fermentare este și el destul de important, pentru a conserva gustul si aroma vinului.

Mai exact, fermentarea este procesul în urma căruia drojdiile consumă zahărul din must și îl transformă în alcool etilic și dioxid de carbon. De asemenea, drojdiile din must au nevoie de temperaturi optime pentru a se putea multiplica într-un anumit interval de timp.

În plus, vinul iese delicios dacă se face din strugurii bine copți, culeși cât mai târziu. În acest mod, se formează zaharina naturală și nu mai este nevoie să adăugați adaos de zahăr. Cel mai gustos vin este cel care are 10 grade tărie, pentru că rezistă de la an la an. În caz contrar, dacă are mai puține grade, această băutură va fi slabă și se va strica rapid.

Citește și: Ce să pui în must ca să nu fermenteze prea repede. Așa fac gospodarii de la țară

Cu ce se oprește vinul din fermentație

De regulă, vinificatorii experimentați știu să oprească fermentarea vinului de casă și folosesc diverse metode. Drept urmare, pentru a obține o băutură alcoolică de înaltă calitate, trebuie să știți în ce etapă și cum să întrerupeți cu forță acest proces de fermentație.

În general, este nevoie de 15 până la 35 de zile pentru a obține un vin de calitate. Însă, în momentul în care vinul a atins nivelul de alcool dorit, trebuie oprit artificial din fermentație.

Există mai multe metode pentru a opri fermentarea vinului, iar noi vi le prezentăm pe cele mai utilizate:

  • Adăugarea de alcool neutru. Aceasta poate fi o opțiune bună pentru a opri fermentația și pentru a crește nivelul de alcool al vinului produs. Important este să adăugați alcool cu atenție și să testați gustul și aroma vinului înainte de a mai pune. De exemplu, la 10 litri de vin, unde rezistența este de 10 grade, acesta trebuie crescut la 16 grade. Aceasta înseamnă că aveți nevoie de 2,4 litri de votcă și 1,2 litri de alcool.
  • Răcirea mustului. Acest proces poate opri fermentația, deoarece drojdiile nu mai sunt active la temperaturi scăzute. Această metodă se utilizează cu succes în cazul vinurilor rose și albe.
  • Adăugarea sulfatului de potasiu. Acesta este cel mai comun agent de oprire al fermentației. Așadar, sulfatul de potasiu inhibă activitatea drojdiilor, oprind astfel procesul de fermentare.
  • Filtrarea. Acest proces poate elimina drojdiile active și stopează fermentația. Conform specialiștilor, această metodă este mai puțin invazivă decât adăugarea de sulfat de potasiu sau de alcool. În plus, poate afectagustul si aroma vinului la final.
  • Pasteurizare. Un alt proces de oprire a fermentației vinului este pasteurizarea, adică tratarea termică a materialului vinic. La o temperatură de 50 ° C, drojdia moare și riscul reluării proceselor de fermentare este eliminat definitiv.

Ce se întâmplă dacă nu opriți fermentația vinului

Pe de altă parte, dacă fermentația vinului nu este oprită, vinul poate ajunge la un nivel de alcool prea ridicat, ceea ce poate afecta gustul și aroma acestuia. De asemenea, drojdiile active pot continua să consume zaharurile din must, ceea ce poate duce la pierderea dulceții și la apariția unui gust prea uscat.

Trebuie să vă așteptați ca ca vinul de casă să nu fermenteze doar câteva zile. Conversia zaharurilor în alcool nu are loc instantaneu, ci poate dura câteva săptămâni bune.

Se poate întâmpla ca vinul de casă să nu fermenteze. Sau procesul a început normal și apoi, dintr-un motiv necunoscut, s-a calmat. Dacă situația nu este corectată la timp, atunci produsul se va strica.

Totodată, pentru ca vinul de casă să nu fie acru și să nu oxideze, se adaugă dioxid de sulf în el. Acest compus chimic se adaugă într-o cantitate de 0,5 până la 1 ml la fiecare litru de vin. Dacă vinul se va consuma rapid, în câteva luni, se poate folosi cantitatea minimă de sulf!

Citește și: Cât timp se ţine mustul la fermentat. Greşeala comună care poate strica vinul

Digisport.ro
Ilie Năstase, reacție tranșantă după ce Ion Țiriac i-a anunțat divorțul
Stirile PROTV
Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
ProActual
Ce ingrediente se regăsesc în salamul Victoria! Puțină lume citește eticheta produsului înainte să-l cumpere
EVZ.ro
Cătălin Scărlătescu scoate la iveală noi detalii despre Masterchef: Fac mișto de mine
Spynews.ro
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini nemaiîntâlnite și porecle de animale”
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Ce mesaj i-a dat secretara de la Medicină fiului înainte de a se sinucide
Redactia.ro
Fosta soție a lui Alin Oprea, Larisa Uță, dezvăluiri după 3 ani de la divorț „Nu puteam să plâng, voiam să urlu”
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Bridgerton, sezonul patru. Supriza pregătită pentru fanii serialului
EVZ.ro
Larisa Uță a răspuns la întrebarea: ”I-ai cerut 250.000 euro?” Ce avere are de împărțit cu Alin Oprea, după divorț
Spynews
Ungurii dau lovitura în România! Tun imens chiar la București
Capital.ro
Se află în plin divorț, dar au fost surprinși din nou împreună: „Se țineau de mână și se sărutau”
Avantaje
Aceste tichete se majorează din octombrie 2024. Sumele în plus vor intra direct pe card
Mediaflux
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
Cum arăta Ioana State de la Asia Express la începutul carierei de comediantă. Imagini cu ea de la prima apariție la iUmor
Antena 1
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!
Shtiu.ro