17 sept. 2023 | 12:35

Vestea momentului în România despre alocații. Se dau bani mai mulți

Social
Vestea momentului în România despre alocații. Se dau bani mai mulți
Se maresc alocatiile copiilor

A fost făcută vestea momentului în România despre alocații. Se dau bani mai mulți. Alocaţia are caracter universal şi este acordată copiilor în vârstă de până la 18 ani, dar şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, însă urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional.

Cresc alocațiile copiilor. De când?

În iulie 2023, au beneficiat de alocație 3.516.250 de copii, cei mai mulţi din Bucureşti (360.762) şi din judeţele Iaşi (191.869), Suceava (132.270), Constanţa (123.109) şi Bacău (121.498), potrivit Agerpres.

Suma medie plătită a avut cea mai mare valoare în judeţele Caraş-Severin – de 303,70 lei, Botoşani (303,55 lei) Ilfov (301,70 lei).

De asemenea, un proiect de ordonanță de urgență aprobat în urmă cu doi ani prevede că, începând din anul 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie a inflației.

Alocațiile se măresc la 1 ianuarie 2024

Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. Astfel, alocațiile pentru copii ar urma să crească și de la 1 ianuarie 2024.

Titularul alocaţiei de stat pentru copii este cel mic. Dreptul la alocaţie de stat pentru copii se stabileşte cu luna următoare celei în care s-a născut cel mic.

Valoarea alocației pentru copii a crescut substanțial în ultimii 8 ani – cu 315% pentru cei de până ȋn doi ani și cu 609% pentru cei cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani.

Spre exemplu, în 2015, alocațiile se situau la nivelul modest de 200 de lei, pentru micuții de zero-doi ani, respectiv la 42 de lei, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani. Din septembrie 2023, situația s-a schimbat.

Acum, părinții primesc 631 de lei pentru prima categorie și 256 de lei pentru cea de-a doua categorie de minori. Cu o gestionare eficientă a resurselor, părinții pot dubla suma primită din alocații, până la majoratul copiilor.

Cum poți asigura viitorul celui mic din banii de alocație

Alocatia pentru copii este un sprijin financiar lunar oferit părinților în funcție de vârsta copiilor lor de către statul român. Însă, în ciuda creșterii semnificative din ultimii ani, aceasta rămâne adesea insuficientă pentru a acoperi toate nevoile unui copil.

Chiar și așa, cu o gestionare eficientă a acestor resurse financiare, părinții pot oferi un sprijin copiilor lor, în special când aceștia ajung la vârsta de 18-20 de ani și se confruntă cu cheltuieli pentru educație, prima mașină sau locuință.

Asigurarea unui start bun în viață este o prioritate pentru copii și viitorii părinți. Acoperirea costurilor educației, asigurarea primei mașini sau economisirea pentru prima locuință sunt obiective comune în viața oricărui tânăr când depășește pragul vârstei de 18-20 de ani.

Citește și: Ce nu mai au voie să facă părinții copiilor care primesc alocații

Una dintre cele mai simple opțiuni ar fi economisirea acestor bani proveniți din alocații, fie păstrându-i acasă, fie depunându-i într-un cont de economii. Cu 256 de lei pe lună, în 20 de ani, un părinte poate economisi circa 61.440 de lei.

De asemenea, o altă opțiune ar fi constituirea unui depozit bancar care să ofere dobândă. Cu un randament mediu anual de 4%, în 20 de ani, se pot economisi 61.440 de lei și se poate obține un sold de 90.058 de lei. Adică, un câștig net de 28.618 de lei.

Parteneri
S-a întors la marea iubire, fost fotomodel Playboy, după 20 de ani de căsătorie. Cine este soția lui Daniel Pancu
Redactia.ro
Tunelurile vechi de aproape 130 de ani care leagă două orașe importante pe sub munți. De ce au fost abandonate
Click.ro
Cazul celor trei frați dați dispăruți: situația lor era în atenția autorităților. Tatăl lor, vizat de un ordin de protecție
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Ramona Olaru l-a maturizat pe Cătălin Cazacu. Ce spune motociclistul despre episodul cu înșelatul
EVZ.ro
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Spynews
Sumele vor fi virate pe carduri în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2024. S-a autorizat plata în avans
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
Se MAJOREAZĂ PENSIILE care NU au CRESCUT
Mediaflux
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Andrei Rotaru și-a acoperit tatuajul pe care l-a făcut identic cu cel al Diandrei. Cum a apărut în online și ce detaliu s-a văzut
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro