Pentru gospodinele din toate colțurile țării, primele zile de toamnă dau startul pregătirilor pentru lunile de iarnă. Ultimele serii de legume din piețe și magazine devin acum ingrediente pentru preparatele ce vor fi savurate în timpul sezonului rece. Află, din rândurile de mai jos, cât bulion se pune la zacuscă. Acesta este, de fapt, secretul pentru un gust dulce.
Primele zile de toamnă marchează debutul sezonului pregătirilor pentru lunile de iarnă. Gospodinele din toate colțurile țării își fac listele de cumpărături și profită din plin de ultimele serii de legume proaspete de pe tarabele din piață și de pe rafturile magazinelor, transformându-le în ingrediente pentru zacuscă, murături, pastă de roșii, iar lista poate continua.
Fără doar și poate, unul dintre preparatele ce nu lipsește de pe rafturile din cămara românilor în lunile de iarnă este zacusca. Rețeta este una foarte simplă și poate fi modificată în funcție de preferințele fiecăruia și de produsele disponibile. La finalul preparării, multe gospodine au parte de o surpriză neplăcută, constatând că a ieșit prea acră.
Secretul pentru un gust dulce, plăcut, este cât bulion se pune la zacuscă. Acest ingredient joacă un rol foarte important în aroma pe care o capătă produsul.
La cinci kilograme de vinete se pune, în general, un litru de bulion.
Te-ar putea interesa și: Ce să pui în zacusca de ciuperci ca să iasă delicioasă, după rețeta bunicilor de la țară. Asta face diferența
Pentru a prepara acest produs tradițional, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos.
Te-ar putea interesa și: De ce zacusca fermentează. Multe gospodine fac această greșeală simplă, dar care strică preparatul
Se spală legumele. Morcovii se pun într-un vas, la fiert, în apă cu sare. Vinetele coapte se lasă la stors și se toacă mărunt. Morcovii fierți se pun la blender sau în mașina de tocat.
Într-un vas, se toarnă cei 500 de mililitri de ulei și se pune ceapa la călit. Restul de ulei se pune într-un alt vas și se pun la călit gogoșarii, peste care se pune ceapa călită.
Zacusca se ține pe foc mic în jur de două ore. Foile de dafin se pun la final, la fel sarea și piperul.
Cât este încă fierbinte, compoziția se transferă în borcane și se lasă la cuptor în jur de 10-15 minute.
Recipientele se scot din cuptor, se închid cu capacele și se lasă acoperite peste noapte.