Administrația Națională de Meteorologie vine cu informații de ultim moment privind evoluția temperaturilor în țara noastră. Ciclonul Daniel va ajunge în România și va aduce o răcire a vremii, precum precipitații abundente în unele zone. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.
În ultimele zile, ciclonul Daniel a produs furtuni devastatoare în sudul Europei. Multe zone din Grecia s-au confruntat cu căderi de apă de peste 500-600 de litri pe metru pătrat în decurs de 24 de ore.
Elena Mateescu, directorul ANM, a făcut o analiză a efectelor devastatoare ale furtunii Daniel care a făcut ravagii în sudul Europei şi a explicat ce va aduce acesta și în România.
Ea a subliniat că, în acest moment, în zonele apropiate de România, are loc un proces meteorologic denumit ciclogeneză explozivă, care se traduce printr-o schimbare bruscă a temperaturii, spre valori mai scăzute, după o perioadă caracterizată de temperaturi ridicate.
România nu este departe geografic de zona de acțiune a ciclonului Daniel, însă nu sunt șanse prea mari ca țara noastră să fie lovită puternic de aceste furtuni devastatoare sunt minime.
„Fenomenele meteorologice sunt unele extreme, într-o dinamică explozivă, pentru că și aici vorbim practic de o ciclogeneză explozivă a ceea ce poate însemna schimbul de masă de aer foarte cald și rece.
Într-adevăr şi Spania a fost lovită, sudul Italiei, Croația și practic și Grecia cel mai mult, pentru că intensitatea traiectorii, așa cum spuneam, diferențele foarte mari de temperatură și aerul foarte umed a dus la ceea ce înseamnă ciclogeneza explozivă a acestui ciclon ”Daniel” care a determinat practic și scăderea temperaturilor cu 10-15° brusc.
Și de aici câmpul de masă de aer cald și rece a generat ceea ce înseamnă aceste intensificări ale vântului și nu în ultimul rând aceste cantități record (..)
De la 34° debutul lunii septembrie nu vom mai înregistra și nu vom mai depăși în următoarele zile 28-29°, dar vom avea și noi intensificări ale vântului.
Să nu uităm că și noi, în partea de sud-est a țării, inclusiv zona litoralului, pe fondul regimului anterior mai cald, iată că a generat intensificări ale vântului, care s-au tradus prin viteze de cel mult 70-80 km pe oră. ”, a spus directorul ANM.
Citește și: Meteorologii, primul anunț despre iarna care va lovi România. Vor fi nămeți uriași