Foarte mulți dintre șoferi au probleme când vine vorba de un anumit semn de circulație. Nu îl cunosc nici cei care au obținut de curând carnetul de conducere, dar nici cei mai vechi dintre șoferi. Așadar, care este indicatorul rutier care îi lasă pe şoferi fără replică, ce semnifică, de fapt, dunga albă.
Puțini șoferi români știu ce înseamnă, de fapt, indicatorul rutier despre care vorbim astăzi.
Acest semn de circulație reprezintă un cerc albastru, mărginit de un cerc roșu, cu o linie albă, tăiată! Chiar dacă sunt șoferi care au permis de mulți ani și au șofat mii de kilometri, sunt indicatoare pe care nu le cunosc.
Acest semn de circulație înseamnă, de fapt, staționare alternantă. Acesta se regăsește pe sectoarele de drum în locurile în care staționarea mașinilor nu este permisă în zilele pare. Indicatorul face parte din categoria celor care interzic sau restricționează.
În plus, semnul de circulație staționare alternantă are și o pereche, fiind vorba despre cel care poate fi întâlnit pe sectoarele de drum în locurile în care staționarea mașinilor este interzisă în zilele fără soț.
De asemenea, Codul Rutier reglementează mai multe tipuri de semne de circulație, respectiv indicatoare și marcaje rutiere, după cum urmează:
-Indicatoare rutiere temporare
-De avertizare
-De interzicere sau restricție
-De prioritate
-De obligare
-De informare
-De orientare.
-De informare turistică
-Panouri adiționale
-Indicatoare instalate la trecerea cu calea ferată
-Indicatoare kilometrice
-Mijloace auxiliare de semnalizare a lucrărilor.
Nu numai șoferii din România au probleme cu anumite semne de circulație, ci și cei din Anglia. Spre exemplu, în Marea Britanie există un semn de circulație care le dă mari bătăi de cap conducătorilor auto care au parcurs sute de mii de kilometri.
Semnul care îi pune în dificultate pe șoferi reprezintă o „rută de deviere de urgență pentru autostradă și alte traficuri rutiere principale”.
Departamentul pentru Transport (DfT) din Anlia anunță că înțelegerea semnelor de circulație este „esențială”, nu doar pentru cursanți, ci și pentru șoferii profesioniști cu multă experiență.
”Din când în când sunt introduse noi indicatoare rutiere care transmit mesaje noi și în noi formate, astfel încât șoferii sau motocicliștii care au promovat examenul de conducere cu câțiva ani în urmă trebuie să fie la curent, altfel riscă să nu înțeleagă sau să nu respecte normele introduse recent de semne”, anunță DfT.