04 sept. 2023 | 10:33

Ministerul Transporturilor, acuzat de discriminare față de studenți. Motivul pentru care au fost anulate reducerile la călătoriile cu trenul

News
Ministerul Transporturilor, acuzat de discriminare față de studenți. Motivul pentru care au fost anulate reducerile la călătoriile cu trenul
Studentă, surprinsă în timp ce se urcă în tren Sursă foto: George Călin/Inquam Photos

Alianța Organizațiilor Studențești a emis un avertisment ferm cu privire la încălcările grave ale drepturilor tinerilor care se pregătesc să călătorească cu trenul în perioada următoare, înaintea începerii noului an universitar pe 2 octombrie. Organizația susține că operatorii de transport feroviar au încălcat legea și au afectat negativ experiența tinerilor înscriși la facultate, prin neoferirea reducerilor de călătorie, aplicate deja elevilor.

Anunțul Ministerului Transportului pentru elevi

CFR Călători a făcut publice modificări importante în politica sa de acordare a legitimațiilor de călătorie, care au intrat în vigoare începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00. Conform anunțului oficial, legitimațiile de călătorie cu gratuitate sau reducere la transportul pe calea ferată vor fi eliberate exclusiv pentru elevi în această perioadă. Cu toate acestea, pentru studenți, aceste beneficii vor deveni disponibile ulterior, după publicarea normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023 prin Hotărâre de Guvern.

Până la intrarea în vigoare a acestor modificări, studenții nu vor putea beneficia de gratuități sau reduceri la transportul feroviar în baza legitimațiilor specifice.
Cu toate acestea, se așteaptă ca, odată ce normele metodologice prevăzute de Legea învățământului superior nr. 199/2023 vor fi publicate prin Hotărâre de Guvern, studenții să poată solicita și utiliza aceste facilități la fel ca înainte.

„CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parţial, prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilităţile acordate studenţilor la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învăţământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023.

Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimaţii de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023.

CFR Călători reaminteşte tuturor că ”legitmaţiile de călătorie valabile la trenurile CFR Călători care circulă în trafic intern pot fi cumpărate cu anticipaţie”, a transmis compania.

Studenții, nemulțumiți de anularea reducerilor

Uniunea Studenților din România a exprimat public nemulțumirea față de decizia recentă a unor operatori feroviari, precum CFR și Softrans, de a suspenda facilitățile de transport acordate studenților, invocând lipsa normelor metodologice aferente Legii 199/2023.  Din acest motiv, studenții acuză Minsiterul Transporturilor de discriminare, în raport cu elevii.

Uniunea Studenților din România a subliniat că dreptul studenților la aceste facilități este valabil chiar și în absența legislației subsecvente, conform articolului 128 alin. (3) din Legea 199/2023. Prin urmare, orice tentativă de a suspenda sau de a modifica modul de acordare a legitimațiilor de călătorie contravine legii.

Totodată, studenții acuză operatorii feroviari de faptul că, anunțul a fost făcut tardiv, cu prea puțin timp înainte față de punerea în aplicare a noilor politici. Din acest motiv, se solicită respectarea legii și aplicarea reducerilor în egală măsură și pentru studenți.

”Uniunea vrea să atragă atenția asupra lipsei de interes a operatorilor de căi ferate, ce și-au anunțat intențiile de acțiune mult prea aproape de intrarea în vigoare a noii legi. Problema ridicată tardiv, de altfel neîntemeiată, denotă o lipsă de solidaritate față de studenți și o abatere de la spiritul de aplicare al legii.

Uniunea Studenților din România solicită impetuos respectarea legii și așteaptă un comunicat din partea principalilor operatori din domeniu care să anunțe aplicarea reducerii de 90% începând cu data de 03.09.2023.

Până atunci, sfătuim studenții din România să-și susțină cu tărie dreptul câștigat în mod cinstit.”, se arată într-un comunicat publicat de Uniunea Studenților din România.

 

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă grasă, gustoasă și găluștele nu se sfărâmau deloc
Click.ro
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Fructul cel mai controversat din lume. Puțini curajoși îl pot mânca
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Mașinile pentru care nu mai trebuie ITP. Șoferii scapă de obligație de la 1 ianuarie
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
A TREIA tentativă DE ASASINAT asupra lui TRUMP. A vrut să-l omoare la miting, cu O PUȘCĂ
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
O femeie s-a speriat când a aflat ce vrea să îi facă soțul în dormitor, fără reținere. Soția a dezvăluit totul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro