A deține un permis de conducere și a fi șofer pe drumurile publice din țară înseamnă, cel puțin la nivel teoretic, să cunoști semnificația tuturor indicatoarelor rutiere. Cu toate acestea, mai ales după ani de zile, este normal să îți mai scape câte ceva și să mai uiți din semnificația unora care apar mai rar pe șosele. De exemplu, știi ce reprezintă indicatorul rutier albastru cu o linie albă, tăiată?
Cunoașterea indicatoarelor rutiere care se află pe drumurile publice este, în mod evident, fundamentală pentru a conduce în mod responsabil și civilizat, asigurând siguranța proprie și a celorlalți participanți la trafic.
Cu toate acestea, nu de puține ori se întâmplă ca șoferii să mai uite din ele, având în vedere că, după ce își iau permisul de conducere, nu prea mulți mai iau cartea de legislație din nou la răsfoit.
De exemplu, puțini șoferi români știu ce înseamnă, de fapt, indicatorul rutier albastru, cu o linie albă, tăiată! Chiar dacă dețin permis de mulți ani și au condus mii se kilometri pe șosele, există indicatoare a căror semnificație este foarte posibil să nu o cunoască.
În acest caz, indicatorul cu pricina semnifică staționare alternantă și poate fi regăsit pe sectoarele de drum în locurile în care staționarea mașinilor nu este permisă în zilele pare. Indicatorul se înscrie în categoria celor care interzic sau restricționează.
De asemenea, acest semn rutier de staționare alternantă are și o pereche, fiind vorba despre cel care poate fi întâlnit pe sectoarele de drum în locurile în care staționarea autovehiculelor este interzisă în zilele impare.
Codul Rutier reglementează mai multe tipuri de semne de circulație, respectiv indicatoare și marcaje rutiere. Iată de câte timpuri sunt:
Citește și: Semnul rutier de care șoferii români nu au habar. Te poate lăsa fără permis de conducere