27 aug. 2023 | 23:46

Pericolul din mezelurile feliate de la Cora, Lidl sau Kaufland. Dacă ai aceste simptome mergi la spital

Sănătate
Pericolul din mezelurile feliate de la Cora, Lidl sau Kaufland. Dacă ai aceste simptome mergi la spital
Substanțele toxice care se regăsesc în mezelurile feliate

Cu toții cumpărăm mezeluri feliate de la marile magazine, însă nu multă lume știe cât de periculoase sunt acestea și cât de dăunătoare pot fi pentru starea noastră de sănătate.

Cât de dăunătoare sunt mezelurile feliate

Experții sunt de părere că mezelurile trebuie evitate de majoritatea oamenilor, mai ales de femeile gravide, copiii mici și persoanele care suferă de alte boli care slăbesc sistemul imunitar.

Medicii spun că mezelurile feliate pot fi contaminate cu bacterii foarte periculoase. În unele cazuri, consumul lor poate fi chiar și fatal. Una dintre cele mai grave afecțiuni se numește Listeria. Aceasta poate provoca naștere prematură sau moartea fătului în uter.

Simptomele infecției cu Listeria apar într-un interval de circa 9-48 de ore de la consumul mezelurilor. Gravidele pot prezenta febră, dureri articulare, dureri musculare , dureri lombare sau dureri de cap.

În astfel de cazuri, este recomandată imediata consultație a unui medic, astfel încât tratamentul să fie cât mai rapid, pentru a preveni infecția congenitală ce poate duce la moartea fătului. Alte infecții care au legătură cu consumul de mezeluri feliate sunt: Salmonella, Clostridium difficile sau Helicobacter pylori.

Citește și: Cum este făcută șunca feliată din Lidl, Kaufland sau alte magazine. Oamenii sunt îngroziți: ‘Devin vegetarian’

Ce conține salamul vândut de marile magazine

Conform unui studiu al Asociației Pro Consumator, au analizat 51 de sortimente de salam feliat fabricate și distribuite de către marile firme, precum: CrisTim, Auchan, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Caroli, Goodies Meat Production, Billa, Prodprosper, Profi, Intercarn și multe altele.

Oamenii de știință au descoperit că 22% dintre salamuri conțin caragenanul ca agent de îngroșare. Acesta este un gelifiant, iar studiile arată că există adevărate riscuri cancerigene asociate cu acest aditivi alimentar.

Mai mult de atât, 96% dintre sortimentele de salam pe care le găsim pe rafturi conțin nitrit de sodiu, substanță cu potențial cancerigen. În același timp, la 35% dintre salamurile feliate s-a folosit monoglutamatul de sodiu ca intensificator de gust şi aromă. Aceasta poate provoca dureri de cap, reacții alergice și poate bloca asimilarea vitaminei B6.

Citește și: Alertă de alimente toxice în magazinele din România. Au fost retrase urgent de la vânzare, trebuie să le aruncați imediat

Alți 26 de aditivi alimentari s-au mai găsit în salamurile testate, precum: „eritorbat de sodiu, acid citric, glucono-delta-lactona, dioxid de siliciu, guma konjac, guma xantan, guma guar, esteri glicerici, aromatizant, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, ribonucleotide disodice, cargenan, carmin, arome, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de potasiu, acetat de sodiu, tartrat de sodiu, lactat de calciu, acid folic, difosfati de sodiu, trifosfati de sodiu, polifosfati de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, aroma de fum, acid izoascorbic.”

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Veste mare de la Buckingham. Kate se va transforma total
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro