Cu toții cumpărăm mezeluri feliate de la marile magazine, însă nu multă lume știe cât de periculoase sunt acestea și cât de dăunătoare pot fi pentru starea noastră de sănătate.
Experții sunt de părere că mezelurile trebuie evitate de majoritatea oamenilor, mai ales de femeile gravide, copiii mici și persoanele care suferă de alte boli care slăbesc sistemul imunitar.
Medicii spun că mezelurile feliate pot fi contaminate cu bacterii foarte periculoase. În unele cazuri, consumul lor poate fi chiar și fatal. Una dintre cele mai grave afecțiuni se numește Listeria. Aceasta poate provoca naștere prematură sau moartea fătului în uter.
Simptomele infecției cu Listeria apar într-un interval de circa 9-48 de ore de la consumul mezelurilor. Gravidele pot prezenta febră, dureri articulare, dureri musculare , dureri lombare sau dureri de cap.
În astfel de cazuri, este recomandată imediata consultație a unui medic, astfel încât tratamentul să fie cât mai rapid, pentru a preveni infecția congenitală ce poate duce la moartea fătului. Alte infecții care au legătură cu consumul de mezeluri feliate sunt: Salmonella, Clostridium difficile sau Helicobacter pylori.
Conform unui studiu al Asociației Pro Consumator, au analizat 51 de sortimente de salam feliat fabricate și distribuite de către marile firme, precum: CrisTim, Auchan, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Caroli, Goodies Meat Production, Billa, Prodprosper, Profi, Intercarn și multe altele.
Oamenii de știință au descoperit că 22% dintre salamuri conțin caragenanul ca agent de îngroșare. Acesta este un gelifiant, iar studiile arată că există adevărate riscuri cancerigene asociate cu acest aditivi alimentar.
Mai mult de atât, 96% dintre sortimentele de salam pe care le găsim pe rafturi conțin nitrit de sodiu, substanță cu potențial cancerigen. În același timp, la 35% dintre salamurile feliate s-a folosit monoglutamatul de sodiu ca intensificator de gust şi aromă. Aceasta poate provoca dureri de cap, reacții alergice și poate bloca asimilarea vitaminei B6.
Alți 26 de aditivi alimentari s-au mai găsit în salamurile testate, precum: „eritorbat de sodiu, acid citric, glucono-delta-lactona, dioxid de siliciu, guma konjac, guma xantan, guma guar, esteri glicerici, aromatizant, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, ribonucleotide disodice, cargenan, carmin, arome, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de potasiu, acetat de sodiu, tartrat de sodiu, lactat de calciu, acid folic, difosfati de sodiu, trifosfati de sodiu, polifosfati de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, aroma de fum, acid izoascorbic.”