În ultimele luni am asistat la puterea naturii, mai ales prin fenomenele extreme, de la caniculă la furtuni devastatoare. Din păcate, meteorologii spun că vremea extremă este ”noua normă”. În acest context, aflăm de la specialiști că Europa, și inclusiv România, va fi lovită de un Ciclon Polar. În cazul României, meteorologii ANM anunță o schimbare bruscă a vremii.
Deși, oficial, vom intra în anotimpul de toamnă de la 1 septembrie, vremea extremelor continuă. Valurile de căldură coacționează mari părți ale emisferei nordice, alimentând incendii de vegetație fără precedent și perturbând ecosistemele marine.
Citește și: Anunţ ANM, vremea o ia razna! România se topeşte, când se răceşte în toată ţara
Inundațiile au transformat peisajele deșertice. Vremea de mare impact din august a venit după cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată în iulie, în aproape toată lumea.
Specialiștii, extrem de alarmați de situații, spun că ”Aceasta este noua normalitate și nu este o surpriză”, precizând că frecvența și intensitatea multor fenomene extreme, cum ar fi valurile de căldură și precipitațiile abundente, au crescut în ultimele decenii.
”Există un grad ridicat de încredere că schimbările climatice induse de om, cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră, sunt principalul factor determinant.
Acest lucru ne oferă un context pe termen lung pentru creșterea apariției și a severității acestor fenomene meteorologice extreme și a evenimentelor extreme”, spun specialiștii în cadrul unei conferințe de presă periodice la Geneva.
Deși ne-am dori să scăpăm de caniculă și valori termice extreme, ceea ce urmează, conform meteorologilor, nu face altceva decât să ne arate, dacă mai era nevoie, ce înseamnă puterea naturii, meteorologii vorbind de apariția un Ciclon Polar deasupra Europei și, implicit, deasupra României.
Vezi și: Toamnă cum nu a mai fost în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în septembrie
Concret, asta reprezintă o scădere bruscă a temperaturilor, de la 38-41 de grade, la valori termice chiar cu minus, iar corpul uman este supus în aceste condiții, unui stres enorm de adaptabilitate.
Conform datelor recente de prognoză, fenomenul anticiclonic african își va pierde din intensitate, dar va fi înlocuit de un Ciclon Polar ce va apare în nordul Europei și se va deplasa către centrul, vestul, sudul și estul Europei, deci și în România.
Vezi și: Meteorologii au făcut anunţul despre iarna lui 2023. Zonele în care nu va ninge în lunile următoare
Este efectul contrar de până acum, asta însemnând că vor apare, mai mult ca sigur, fenomene de precipitații în cantități mari, furtuni violente și grindină.
Meteorologii italieni anunță că, începând de luni, 28 august, valorile termice scad cu cel puțin 20 de grade, iar pe teritoriul României se vor schimba, începând cu prima zi a lunii septembrie, sub efectul apariției unui Ciclon Polar.