26 aug. 2023 | 10:48

Klaus Iohannis, înlocuit! Cine va veni la Cotroceni, detaliile care arată cine va fi următorul preşedinte

Politică
Klaus Iohannis, înlocuit! Cine va veni la Cotroceni, detaliile care arată cine va fi următorul preşedinte
Mai sunt câteva luni până la Alegerile Prezidențiale din 2024

În noiembrie a.c. se vor împlini 9 ani de când fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis câștiga la prima sa candidatură la funcția de Președinte al României, cursa finală fiind între acesta și Victor Ponta. De atunci s-au schimbat multe, inclusiv ieșirea din politica mioritică a contracandidatului din 2014 al lui Klaus Iohannis. Mai sunt câteva luni până la noul scrutin de alegeri și deja se vorbește de faptul că președintele Klaus Iohannis ar putea fi înlocuit, speculându-se intens cine va veni la Cotroceni, precum și detaliile care arată cine va fi următorul preşedinte.

Cine va veni la Cotroceni în locul lui Klaus Iohannis

Deși românul se pricepe la politică și fotbal, sunt puțini aceia care-și mai aduc aminte de cursul evenimentelor de acum 14 ani, mai exact în 2009.

Cel despre care s-a tot speculat în ultimii doi ani că ar putea veni la Cotroceni în locul actualului președinte, în 2009, alături de Crin Antonescu, Gheorghe Ciuhandu și la acel moment primarul Sibiului, Klaus Iohannis, semna un acord de parteneriat politic, de susținere a candidaturii la cea mai înaltă funcție în stat, sub denumirea de ”Parteneriatul pentru Timișoara”.

Vezi și: Klaus Iohannis pleacă din România? Planul preşedintelui, dezvăluit de Victor Ponta. Cine îl va înlocui la Cotroceni

Dacă nu v-ați dat seama despre cine este vorba, nu este nimic. O să descoperiți imediat.

Momentul 2009 venea după o scindare în spectrul politic românesc, în interiorul partidului de guvernământ din acei ani, actualul PSD. Artizanul acestui cutremur politic era chiar președintele statului din acel moment, Traian Băsescu.

La Alegerile Prezidențiale de acum 14 ani, PSD forma, din nou, o alianță cu PNL și PNȚCD, în demersul de a ajunge la Cotroceni, iar exponentul parteneriatului politic ”Parteneriatul pentru Timișoara”era nimeni altul decât Mircea Geoană.

Eșecul din alegeri și umilirea publică a candidatului PSD

Alegerile din acel an au fost extrem de urmărite pe plan local, dar și pe plan internațional, având în vedere proaspătul statul al României în cadrul organismelor europene strategice.

Vezi și: Reacție neașteptată  despre candidatura la alegerile prezidențiale: ‘Sunt convins’

Dezbarea din turul doi de scrutin, greșelile politice făcute de candidatul PSD, vizita la Sorin Ovidiu Vântu în seara premergătoare dezbaterii finale, au dus la cel mai umilitor moment din cariera de politician a lui Mircea Geoană, moment de care își aduc aminte și azi parte din români.

Klaus Iohannis, înlocuit! Cine va veni la Cotroceni, detaliile care arată cine va fi următorul preşedinte

Mircea Geoană și Traian Băsescu, la Alegerile Prezidențiale din 2009

Eșecul din alegeri și umilirea publică a candidatului PSD aveau să-l pună pe tușă o bună perioadă de timp pe Mircea Geoană, dar spre surprinderea multora din clasa politică românească, fostul candidat ajungea într-una din cele mai importante poziții din cadrul Alianței Nord-Atlantice, Secretar general adjunct al NATO.

Au apărut detaliile care arată cine va fi următorul preşedinte

În decembrie 2024 vor avea loc Alegerile Prezidențiale, alegeri la care actualul președinte nu va mai avea voie să candidze, conform prevederilor constituționale (un candidat are voie la două mandate).

Speculațiile despre posibila candidatură a Secretarului general adjunct al NATO au apărut încă de la jumătatea anului trecut, deși Mircea Geoană infirma aceste speculații în ianuarie 2023:

”Parcă e la croitorie, mă măsoară cineva… Nu, sunt cine sunt, îmi fac treaba la NATO, sunt, cred eu o figură destul de cunoscută aici în România.

Am discuții amicale cu lideri politici români de la toate partidele. (…) Sunt concentrat pe ceea ce am de făcut acum, e o perioadă importantă.

Mă uit cu interes la politica românească, dar sunt convins că această discuțe va fi reluată la un moment dat. Când va veni momentul să decid ce am de făcut după ce plec de la NATO o să discutăm.”, declara, în ianuarie 2023 Mircea Geoană la Digi24.

Dar, de la discursul din ianuarie și până acum au trecut deja 9 luni, iar recent au apărut detaliile care arată cine va fi următorul preşedinte.

Vezi și: El ar fi noul preşedinte al României. Cine i-ar lua locul lui Iohannis la Cotroceni, conform ultimului sondaj

Concret, este vorba de cotele de pariuri referitoare la Alegerile Prezidențiale din 2024, iar Mircea Geoană, posibilul înlocuitor al lui Klaus Iohannis, are o cotă de 2,5/1, urmat de fostul premier Nicolae Ciucă cu 5/1 și Marcel Ciolacu cu o cotă de 7/1

Cum Iohannis iese din competiție, era clar că nu va exista nicio referire la numele acestuia, iar Mircea Geoană este dat ca și câștigător, dacă ar avea acum loc alegeri.

Deși Secretarul general adjunct al NATO nu a mai revenit cu nicio informație pe această temă, va trebui să așteptăm până la demararea campaniilor electorale de anul viitor și să vedem dacă aceste zvonuri au avut, sau nu, o bază reală atunci când au fost lansate în spațiul public.

Digisport.ro
Nu mai e cale de întoarcere: Rangers vrea să încheie repede ”telenovela Ianis Hagi”
Stirile PROTV
Ce au găsit cercetătorii sub „ghețarul Apocalipsei”. Indică un potențial dezastru pentru întreaga planetă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Băsescu are un plan. Toți îl credeau la pământ
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Topul celor mai dificile limbi străine. E nevoie de foarte multă muncă
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Șoferii scapă de amenzi și puncte de penalizare. Pentru ce abateri nu mai sunt sancționați
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
A ÎNCEPUT a DOUA RECALCULARE! MARIUS BUDĂI anunță ce ADEVERINȚE TREBUIE ADUSE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro