25 aug. 2023 | 13:47

Amenzi de 3000 de lei pentru românii care au mașini. Dacă ai asta pe autovehicul, dai banii pe loc!

Auto-moto
Amenzi de 3000 de lei pentru românii care au mașini. Dacă ai asta pe autovehicul, dai banii pe loc!

Șoferii români care nu sunt atenți la câteva detalii privind autoturismele lor riscă să fie sancționați cu amenzi mari, de până la 3.000 de lei. Ce obiect nu ai voie să ai pe mașină, poți afla în rândurile de mai jos. Ce prevederi stabilește Codul Rutier.

Amenzi de 3.000 de lei pentru acest obiect

Amenzi consistente pentru persoanele care montează aceste obiecte la mașinii. Este vorba despre alarmele auto puse de șoferi pe autoturisme pentru a ține hoții sau infractorii la distanță. Codul Rutier 2023 stabilește reguli foarte clare în acest sens.

Românilor nu le este permis prin lege să instaleze orice fel de alarmă auto pe mașini, ci doar sisteme sonore antifurt care respectă reguli stabilite de legislație și legate de nivelul sonor și durata sunetului emis. Altfel, șoferii vor fi amendați cu sume consistente de bani.

Alarmele auto ce ajung să fie montate pe mașini trebuie să respecte anumite particularități. Mai exact, sunetul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de 1 minut, iar intensitatea semnalului acustic nu trebuie să depășească un anumit prag fonic.

„Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul”, mai stabilește Codul Rutier.

Posesorii de mașini care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte-amendă. În bani, sancțiunile pot să varieze de la 1.305 lei până la suma de aproape 3.000 de lei.

Ce alte lucruri din mașină pot atrage amenzi

Există și alte obiecte din mașină pentru care șoferii pot fi amendați. Când cumpărăm un odorizant, suntem tentați să îl amplasăm în partea din față a autoturismului. Tot aici alegem să punem și iconițele, diverse suporturi pentru dispozitivele pe care le folosim în mașină, etc.

Însă chiar pentru odorizantul din mașină, depozitat la locul nepotrivit, șoferii riscă să fie amendați cu sume consistente de bani. Totul din cauza unui motiv foarte simplu. Potrivit Codului Rutier, amplasarea de diverse obiecte în zona parbrizului influențează vizibilitatea în trafic.

Amenzile pentru carnețele de notițe, obiecte cu conotație religioasă, elemente de decor, abțibilduri etc. încep de la suma de 1.305 de lei. Contravențiile se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni.

În astfel de cazuri, polițiștii aplică și între 9 și 20 punct de amendă. Sancțiunea financiară maximă se poate ridica până la 2.900 de lei, potrivit Codului Rutier.

„Aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni”, se arată în Codul rutier 2022.

Digisport.ro
A supărat pe cine nu trebuia și cariera ei s-a încheiat! Apoi a luat o decizie neașteptată: 2.000 $ în 24 de ore. ”Nu am limită”
Stirile PROTV
Ce s-a întâmplat cu casa bărbatului din Florida care și-a ancorat-o cu curele și cârlige înainte de uraganul Milton
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
ProActual
Imaginile pe care Gabriela Firea le-ar vrea șterse de peste tot! Cum a fost surprinsă
EVZ.ro
Greșeala care transformă varza murată în eșec. Câteva trucuri simple de respectat
Spynews.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
PRO TV
Influencerul Adrian "Elicopter de luptă" a fost prins beat la volan, după ce a fugit de poliție în Pitești! Fratele tânărului, arestat pentru ultraj
Adevarul
Invenția Toyota care schimbă regulile jocului: autonomie aproape infinită. Nu este nevoie să opriți pentru a vă reîncărca mașina electrică
BZI.ro
El o face pe Alexia Eram fericită acum! Cine este tânărul chipeș cu care se afișează fiica Andreei Esca
Viva.ro
Ce mai face și cum arată Vasile Șeicaru la 73 de ani: "Nimeni nu îmi dă vârsta pe care o am"
Parteneri
Cine este românca aleasă cea mai frumoasă femeie din Italia. Luisa va reprezenta țara de adopție în concursul internațional
Redactia.ro
O femeie și-a găsit fiica la 44 de ani după ce a fost răpită din fața casei. Ce se întâmplase de fapt cu ea: „Am trăit o viață falsă”
Click.ro
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo nu s-a rostit cuvântul «moarte»”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Revenirea anului în televiziune. Pune capăt unei pauze de mulți ani
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Cutremur la TV. Titanul român al televiziunii revine după 11 ani: Mai mult de frică!
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
Putin e GATA de RĂZBOI cu NATO! Anunțul serviciilor SECRETE
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce a transmis influencerul Adrian Elicopter de luptă după ce a fost acuzat că a fost prins beat la volan și că a fugit de Poliție
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro