Fără ca această schimbare să fi fost subiectul unor speculații, de pe o zi pe alta, ANAF a schimbat modul în care funcționează ”lista rușinii”, documentul online în care apar toți datornicii.
Ca o soluție de motivare a cetățenilor României de a-și plăti la timp datoriile la ANAF, Agenția Națională de Administrare Fiscală a creat în urmă cu mai mulți ani o listă online cu datornici. În egală măsură, aceea cuprindea persoane fizice și persoane juridice. În momentul în care îți vedeai numele în respectiva listă, de rușine, erai mai tentat să încerci să ajungi ”la zi” cu datoriile.
Nu vom afla niciodată dacă respectivul mecanism a fost sau nu un succes, dar un lucru este sigur, cel puțin în cazul persoanelor fizice, se va renunța la el. Dacă ai fost vreodată prezent în listă, ca numele să-ți fie eliminat, există însă o notă de subsol. Trebuie să fi avut sau să ai o datorie de până la 500.000 lei.
”Ne dorim un climat fiscal echitabil fundamentat pe încredere reciprocă, atât de necesară unei dezvoltării sănătoase a mediului antreprenorial românesc. De asemenea, intrăm în normalitate și încetăm expunerea inutilă a contribuabililor, deoarece este mai importantă recuperarea restanțelor decât spectacolul mediatic”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.
Obligațiile fiscale restante ale persoanelor fizice nu vor mai fi publicate pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, conform unui proiect de ordin publicat astăzi la rubrica Transparență decizională. Proiectul va pune în aplicare modificările Codului de Procedura Fiscala și va determina ANAF să publice doar restanțele la buget ale persoanelor juridice.
Pentru că trebuia să aibă și statul român român ceva de câștigat din această practică, în cazul în care un debitor are de recuperat o sumă de bani de la stat (sume de rambursat/restituit de la buget ori sume de încasat de la autorități contractante ale statului român), numele său nu va mai fi afișat la finanțe. În trecut, respectivii debitori erau considerați ca având obligații fiscale restante și puteau profita de documentul cu pricina pentru a afla că trebuie să se deplaseze la ANAF ”să-și regleze conturile”. Acum, trebuie să te deplasezi preventiv.
Actualul ministru a figurat, el insusi, in 2016, pe lista “rusinii”, avand datorii restante la bugetul de stat de 73.702 lei.
Lista era deschisa, insa, de Robert Negoita, primarul Sectorului 3, cu restante totale de peste 232 milioane de lei. Printre datornicii cu renume s-a numarat si finantatorul Stelei, Gigi Becali, cu aproape 4 milioane de lei, suma pe care a contestat-o insa.
Fostul primar al Iasiului, Gheorghe Nichita s-a aflat si el pe lista cu o datorie de 116.264 de lei, iar Marian Vanghelie figura cu o restanta de 87.559 de lei.