Vestitul seismolog Gheorghe Mărmureanu vine cu vești pentru locuitorii din zona Olteniei, după cutremurul înregistrat, ieri, de 4,5 grade pe scara Richter, care le-a zdruncinat serios locuințele. ”Stați liniștiți, nu e nicio problemă!”, a declarat el, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Ieri, Oltenia a fost zgâlțâită de un nou cutremur.
”În ziua de 21 august 2023, la ora 00:39:29 (ora locală a României), s-a produs în OLTENIA, GORJ, un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.5, la adâncimea de 14.0 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 10 km N de Târgu Jiu, 73 km SE de Hunedoara, 76 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 84 km V de Râmnicu Vâlcea, 87 km S de Deva, 98 km SV de Sibiu!”, a transmis ieri Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Contactat de reporterii Playtech Știri, seismologul Gheorghe Mărmureanu ne-a vorbit, în exclusivitate, despre recentele cutremure, din Oltenia, dar și despre aparenta legătură dintre cutremurele din Turcia și cele din România.
”Nu urmează ceva mai rău în zona Gorj, nu facem prostii de-astea! Nu au cum să fie cutremure foarte mari, de 6 sau de 7 grade pe scara Richter, ca în Vrancea.
Treaba asta cu zona Olteniei a început, în urmă cu vreo 20 de ani. Acolo e ceva aparte, într-adevăr, dar nimic grav. Oamenii s-au speriat, firește, din cauză că nu sunt obișnuiți cu seismele, ca cei din zona Vrancea”, a declarat celebrul seismolog, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Deși românii sunt ferm convinși că între cutremurele din Turcia și cele din România există o puternică legătură, mai ales că se produc la o distanță mică de timp, Gheorghe Mărmureanu a dorit să clarifice lucrurile, pentru a se evita, pe viitor, astfel de confuzii.
”Atenție! Cutremurele din Turcia nu au absolut nicio legătură cu cele din Oltenia, cu cele din România, în general. M-am ocupat de cutremurele din Turcia vreme 16 ani, dar nu ne afectează acele cutremure!
După ce străbat cam toată Turcia, undele seismice ajung la Istanbul, după care o virează la stânga, spre Africa, ajungând până la Oceanul Atlantic, nu vin spre noi, nu vă mai speriați!”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu, exclusiv pentru Playtech Știri.
Sunt, oare, șanse ca seismele să fie detectate cu două ore înainte de a se produce, conform noilor ipoteze ale specialiștilor? Potrivit publicației Science, s-a ajuns la ideea că marile cutremure debutează că o fază aseismică lentă, potențial observabilă de alunecare pe falie, asociată cu o microseismitate mărită, însă, sistemele de monitorizare existente nu au încă această capacitate, de a capta semnalul, în timp real.
”Este pur și simplu o idee atrăgătoare. Ideea de a putea prezice debutul unui cutremur e mare lucru”, a menționat Richard Allen, seismolog la Universitatea din California. În prezent, alertele de cutremur sunt posibile doar cu un minut, două, înainte de producere.
Referitor la acest aspect, Gheorghe Mărmureanu, care a studiat seismologia și în America, alături de marii specialiști ai lumii, inclusiv de cei japonezi, rămâne circumspect, dată fiindu-i experiența vastă în acest domeniu, cu multe necunoscute.
”Să fim serioși! Au studiat și americanii și japonezii, zeci de ani, dar în zadar! Specialiștii aceștia n-au ce face să lanseze astfel de ipoteze… Nu ai cum să stabilești cu două ore înainte un seism mare, n-a reușit nimeni asta și nu cred că este posibil cât de curând”, ne-a mai declarat Gheorghe Mărmureanu, exclusiv pentru Playtech Știri.