V-ați întrebat vreodată de ce nu zboară avioanele în linie dreaptă? Mii de avioane zboară zilnic, iar multe persoane probabil nu și-au dat seama că acestea nu urmează o linie dreaptă, însă de ce? Aflați în rândurile următoare.
Cei care călătoresc des sunt nevoiți de multe ori să schimbe avioanele până la destinație. Probabil că vă întrebați de ce, de ce nu pot zbura în linie dreaptă până la destinație finală?
Cel mai lung zbor din aviația comercială este New York – Singapore. Durează 18 ore și înconjoară toată Europa. Acest lucru se poate vedea și pe diverse platforme de pe internet care arată ruta avioanelor.
Există mai multe motive pentru care avioanele nu pot zbura în linie dreaptă, însă cele mai importante sunt legate de curbura pământului și de curenții de aer. Chiar dacă hărțile pe care le privim sunt bidimensionale, Pământul nu este plat, ci este un sferoid aplatizat, turtit la poli și bombat la ecuator.
Prin urmare, cel mai scurt traseu între două puncte nu este o linie dreaptă, ci un fragment dintr-un cerc foarte mare. Un alt exemplu potrivit ar fi zborul între Paris și Vancouver, care trece peste Groenlanda, chiar dacă cele două orașe se află pe aceeași paralelă, conform hărților.
De asemenea, aviația s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, iar numărul zborurilor a crescut considerabil. În trecut, piloții se ghidau după formele de relief sau după alte căi de transport.
Citește și: Ce este cutia neagră la avion, cum funcționează: așa înțelegi de ce se prăbușesc avioanele
Între timp au apărut semnalele radio, astfel formându-se o rețea de autostrăzi aeriene, organizată într-un mod eficient. Piloții sunt nevoiți să respecte aceste noduri de rețea pentru siguranța zborului și buna organizare aeriană. Totodată, acestea trec de multe ori pe lângă aeroporturi de rezervă.
Condițiile meteo sunt cruciale pentru traiectoria unui zbor. Vânturile puternice pot încetini semnificativ un avion, prin urmare, cel mai scurt drum nu este mereu și cel mai rapid, lucru care poate fi evidențiat la traversarea Oceanului Atlantic.
Curenții de aer puternici sunt cunoscuți sub numele de „jet stream”. Acești curenți de aer se găsesc la altitudini mari, în troposferă, cel mai jos strat al atmosferei pământului.
Granița dintre troposferă și stratosferă se numește tropopauză. Altitudinea la care aceasta se regăsește fluctuează între 6 și 20 km deasupra suprafeței pământului. Fluctuația are ca rezultat schimbări rapide ale temperaturii și presiunii aerului, ceea ce creează un tunel de vânt care poate atinge viteze de peste 321 km/h.
Avioanele evită de cele mai multe ori să zboare peste Oceanul Pacific, cel mai mare din lume. Zborurile comerciale rareori zboară chiar deasupra Pacificului, ci optează în schimb pentru o rută curbată spre nord. Astfel, este mai rapid și mai economic să zbori în acest fel și așa companiile aeriene economisesc timp și combustibil.
Citește și: De ce nu zboară avioanele deasupra Oceanului Pacific
De cele mai multe ori, cele mai puternice fluxuri sunt cele polare. Acestea se întâlnesc la 9-12 km deasupra nivelului mării. De asemenea, norii și furtunile pot duce la schimbarea traiectoriei unui avion. Piloții ocolesc și zonele cu turbulențe severe.