17 aug. 2023 | 10:52

Ce pensie are Traian Băsescu și din ce face avere. Stă pe un sac de bani, e din ce în ce mai bogat

Politică
Ce pensie are Traian Băsescu și din ce face avere. Stă pe un sac de bani, e din ce în ce mai bogat
Traian Băsescu este considerat una din cele mai puternice figuri politice post-decembriste

Astăzi la 72 de ani și cu, cel puțin, un AVC la activ, Traian Băsescu a devenit din cea mai importantă figură politică din România, a ieșit din lumina reflectoarelor. Cu toate astea, mulți s-au întrebat ce pensie are Traian Băsescu și din ce face avere. Citește mai departe și află cum fostul președinte stă pe un sac de bani, și se pare că e din ce în ce mai bogat.

De la căpitan de vas, la cel mai puternic om politic

După cum bine știe o țară întreagă, în Decembrie 1989, România trecea de la un regim totalitar la unul democratic printr-o baie de sânge, iar așa-zis Revoluție avea să elimine întreg eșafodajul unei ere distructive, odată cu decapitarea lui Nicolae Ceaușescu.

Dar, printre viitorii politicieni post-decembriști avea să se numere și Traian Băsescu, despre care românii aflau că pe vremea de tristă amintire fusese căpitan de navă maritimă, dar și fost informator al Securității, așa cum aveau să o demonstreze documentele publicate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, deși într-o primă decizie din 2006, instituția amintită scria că ”Domnul Traian BĂSESCU, fiul lui Dumitru și Elena, născut ln data de 04.11. 1951, in Basarabi, jud. Constanța, nu a lost agent/ colaborator al poliției politice comuniste.” (vezi Decizia nr.310/26.09.2006)

În 1990, România era una dintre cele mai sărace țări europene. Procesul de industrializare forțată care a început la începutul anilor 1960 a generat probleme structurale grave.

Deși producția industrială crescuse enorm în timpul regimului comunist, aceasta nu era sustenabilă.

Aceasta necesita o producție masivă, investiții masive în industrii învechite, folosind tehnologii depășite pentru a genera produse, dar de slabă calitate, destinate să inunde piețele occidentale în încercarea de a genera moneda forte atât de căutată. Între procesul a secătuit resursele naturale ale țării, a produs o poluare masivă și a lăsat populația într-o stare de permanentă de foamete.

Pentru a vă face o idee mai bună despre situație, este corect să spunem că, într-o anumită măsură, politicile regimului comunist au fost parțial inspirate de exemplul economic, politic și cultural al țărilor din Coreea de Nord, care la începutul anilor 1970 a devenit o sursă de admirație și invidie pentru regretatul dictator Nicolae Ceaușescu.

Vezi și: Decizia judecătorilor în legătură cu fostul preşedinte, surprinzătoare

Acesta este climatul în care Traian Băsescu avea să acceadă către o carieră politică fulminantă în decurs de câțiva ani, totul culminând cu cea mai înaltă funcție  a statului, cea de președinte, timp de două mandate.

Traian Băsescu, scandalurile și acuzațiile de corupție

Deși venea cu un bagaj politic și plin de controverse, atât din perioada în care a fost Primar General al Capitalei, precum și de la Ministerul Transporturilor, Traian Băsescu avea să convingă electoratul în două situații să-l voteze ca Președinte al României.

În toți acești 10 ani, fostul președinte avea să devină una din cele mai puternice figuri politice post-decembriste, dar și una din cele mai controversate și vizate de corupție și scandaluri, precum este și cel al alegerilor din 2009, dosar în care fiica sa și fosta sa mână-dreaptă, Elena Udrea, aveau să fie trimise în închisoare, cea din urmă făcând noi dezvăluiri despre Traian Băsescu.

Apo vine data de 23 martie 2022, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că a colaborat cu Securitatea comunistă, decizia fiind una definitivă. Asta a însemnat retragerea tuturor privilegiilor ca fost președinte de stat, eliberarea vilei de protocol și, nu în cele din urmă un AVC făcut de Traian Băsescu la Bruxelles, la momentul aflării deciziei date de ÎCCJ.

Vezi și: Imagini tulburătoare la un an de la AVC. Cum arată acum fostul președinte FOTO

Dar, asta nu a însemnat sfârșitul fostului președinte, având în vedere mandatul său de europarlamentar, care-i aduce sume furumeșele în conturi, dar și o întrebare din partea multora, și anume „Ce pensie are Traian Băsescu și din ce face avere?”

Ce pensie are Traian Băsescu și din ce face avere

Dacă de pensia de stat, ca fost președinte, nu mai poate beneficia, aceasta fiind la acel moment de 202.000 de lei, în schimb putem vorbi de alte venituri și, de fapt, despre ce pensie are Traian Băsescu.

Conform ultimei declarații de avere a politicianului, de la Bruxelles încasează nu mai puțin de 150.000 de euro, dar și venituri din anumite investiții făcute de acesta în titluri de stat. Dar, datele publicate chiar de Traian Băsescu pe 14 iunie anul trecut, aratău cam care este venitul total și ce avere are.

Vezi și: Ce maşină conduce soţia lui fostului președinte Băsescu. Surpriză mare, sigur nu te aşteptai

Avea ca europarlamentar un salariu de 88.140 de euro, precum și indemnizații de 91.388 de euro, ca diurnă de deplasare, dar și o sumă forfetară de cel puțin 57.538 euro, iar pensia încasată ca europarlametar se ridică la 16.642,47 de euro.

Așadar, Traian Băsescu declara că titlurile de stat deținute sunt în valoarea de 2.482.860 de lei (503.209,43 euro), respectiv 419.435 de euro. Pe lângă asta mai deține ceasuri, în valoarea de 70.000 de  euro, tablouri evaluate la aproximativ 25.000 de euro, precum și bijuterii ce au o valoare totală de 50.000 de euro.

Pe lângă aceste sume mai sunt înregistrate și venituri încasate din anumite titluri de stat, de la ROMGAZ, în valoare de 10.642 de lei (2.156,79  euro), precum și alte încasări din titluri, în valoare de 87.612 de lei (17.756,10 euro)  și 7.425 de euro.

Cu alte cuvinte Traian Băsescu are o avere de 1.094.846,39 euro.

  • 503.209,43 euro
  • 419.435 de euro
  • 25.000 de euro
  • 70.000 de  euro
  • 50.000 de euro
  • 2.156,79  euro
  • 17.756,10 euro
  • 6.642,47 de euro pensie
  • 88.140 de euro salariu europarlamentar
  • 91.388 de euro diurnă de deplasare
  • 57.538 de euro sumă forfetară

Total = 1.406.265,79 euro

O concluzie a acestei situații ar fi că, de fapt, Traian Băsescu stă pe un sac de bani, iar datele arată că e din ce în ce mai bogat.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
De ce a lipsit Ceaușescu la inaugurarea metroului
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul bancar
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro