Sărbătoarea Sfintei Marii, cunoscută și sub numele de Adormirea Maicii Domnului, este un moment de recunoștință și adorare pentru creștini, care marchează trecerea Maicii Domnului din această lume către cea veșnică, în prezența lui Dumnezeu. Multă lume se întreabă, însă, dacă este bine să le urăm ”La mulți ani” celor care poartă nume de Maria, Marian, Marin, având în vedere că pe data de 8 septembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește nașterea Fecioarei Maria, cunoscută și sub numele de Sfântă Măria Mică. Un preot de la Mănăstirea Cașin explică dacă este păcat să le urăm de bine, astăzi, apropiaților.
Această sărbătoare este însoțită de o semnificație profundă și de o serie de tradiții religioase și culturale, fiind cea mai importantă din această perioadă.
În această zi, numeroși credincioși s-au adunat în biserici și mănăstiri pentru a participa la slujbele speciale dedicate Sfintei Marii. Aceste slujbe sunt încărcate de rugăciuni, cântări religioase și momente de reflecție asupra importanței spirituale și materne a Sfintei Fecioare.
În multe comunități, tradițiile specifice sărbătorii includ procesiuni religioase în care icoana Sfintei Marii este purtată prin străzi sau pe ape, simbolizând înălțarea sa în ceruri. Credincioșii aduc flori și lumânări, oferind astfel omagiu și recunoștință Maicii Domnului pentru grija și protecția pe care le oferă întregii omeniri.
Sărbătoarea Sfintei Marii nu este doar un moment de închinare, ci și o ocazie de bucurie și unitate în cadrul comunității creștine. Familia și prietenii se adună pentru a petrece împreună, împărtășind momente de convivialitate și solidaritate.
În această zi, cuvintele de învățătură ale Sfintei Marii și exemplul său de credință și ascultare față de voia divină sunt reflectate în predici și discuții, oferind îndrumare și inspirație pentru toți cei prezenți.
Având în vedere că distanța dintre cele două sărbători care o au în centru pe Fecioara Maria sunt apropiate din punct de vedere temporal, multă lume își pune întrebarea privind sărbătoarea în care se urează, de fapt, ”La mulți ani” celor dragi.
Dat fiind faptul că, astăzi, Biserica Ortodoxă prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, credinioșii ar fi tentați să creadă că un sincer și potrivit ”La mulți ani” se urează pe 8 septembrie, atunci când sărbătorim nașterea Fecioarei Maria. Chiar și așa, dorința oamenilor de a le ura sărbătoriților de bine este mare, astfel încât, un ”La mulți ani” vine în mod natural.
Pentru a scăpa de teama că ar păcătui făcând aceste urări, preotul Gabriel Cazacu, de la Mănăstirea Cașin, a elucidat misterul zilei potrivite pentru a ura ”La mulți ani”.
Astfel, duhovnicul dă asigurări cu privire la faptul că nu este păcat ca, astăzi, sărbătoriților să li se ureze un sincer ”La mulți ani”, explicând totodată motivul.
„Nu este păcat. În Biserica Ortodoxă noi îi sărbătorim pe majoritatea sfinților atunci când ei trec la Domnul, mucenicește sau pe cale naturală.
Deci astăzi le spunem cu multă bucurie „La mulți ani!” tuturor Mariilor și Marinilor din viața noastră, mai cu seamă pentru că astăzi este o întâlnire extraordinar de frumoasă în ceruri între Maica noastră cea prea curată și Fiul său cel prea iubit.
Aseară am prohodit-o pe Maica Domnului și trupul ei se ridică la ceruri pentru că Fiul vine și îi ridică trupul la cer și este această bucurie extraordinară”, a declarat părintele Gabriel cazacu, la Antena 3 CNN.