15 aug. 2023 | 07:43

Tensiunile dintre Republica Moldova și Rusia ating cote maxime. Gestul Chișinăului care a atras amenințările Moscovei: ”Vor exista consecințe”

News
Tensiunile dintre Republica Moldova și Rusia ating cote maxime. Gestul Chișinăului care a atras amenințările Moscovei: ”Vor exista consecințe
Vladimir Putin și Maia Sandu

Zeci de diplomați și angajați ai Ambasadei, Consulatului și Centrului de Cultură Rusă din Chișinău au părăsit, ieri, în grabă Republica Moldova, într-un gest surprinzător care a stârnit tensiuni în relațiile dintre cele două țări. Aproximativ o sută de persoane, printre care și membrii ai familiilor oficialilor, s-au îmbarcat într-un avion al Federației Ruse, acțiune etichetată de Ministerul rus de Externe drept ”neprietenoasă”.

Motivul plecării diplomaților ruși din Republica Moldova

Decizia oficialilor de a pleca vine la doar o lună după ce Republica Moldova a luat măsuri radicale pentru a reduce semnificativ prezența diplomaților ruși pe teritoriul său. Numărul acestora a fost redus cu peste trei ori, în încercarea de a echilibra bilanțul cu angajații Ambasadei Republicii Moldova la Moscova.

Decizia de retragere a diplomaților ruși survine în contextul unui scandal major de spionaj care a fost declanșat de o investigație jurnalistică. Această investigație a adus în lumină activități suspecte și presupuse activități de spionaj ale unor oficiali ruși în teritoriul Republicii Moldova.

Autoritățile moldovene au reacționat prompt și au luat măsuri decisive, inclusiv expulzarea unor oficiali și demararea unor investigații aprofundate.

Este de așteptat ca plecarea masivă a diplomaților și a personalului rus să aibă un impact semnificativ asupra relațiilor bilaterale dintre cele două țări.

Cu toate că Moscova a avertizat în privința consecințelor acestei decizii, inclusive în relațiile comerciale, autoritățile moldovene au dat asigurări că vor continua să-și apere interesele naționale și să desfășoare investigații riguroase în vederea asigurării securității naționale.

Decizia Chișinăului de a-i răspunde cu aceeași monedă Moscovei ar putea avea implicații pe termen lung asupra relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă, precum și asupra dinamicii geopolitice în regiunea Europei de Est.

„Este un nou pas spre distrugerea relațiilor bilaterale din partea regimului de la Chișinău. În dorința sa de a se evidenția în fața sponsorilor săi vestici pe partea de rusofobie, Chișinăul oficial cade la tot mai mari adâncimi, împrumutând activ experiența ucraineană și baltică, precum și măsurile standarde, inclusiv aducerea de ofense publice țării noastre, interzicerea presei de limbă rusă, atacarea limbii ruse”, a avertizat Maria Zaharova.

Cum explică Chișinăul influența rusească în țară

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat recent că, Republica Moldova a fost în mod constant „ținta unor tipuri de activități și politici destul de ostile din partea Federației Ruse” pe parcursul mai multor decenii.

Oficialul a subliniat că influența rusească se manifestă prin intermediul diverșilor actori de influență, atât interni, cât și externi, care au contribuit la menținerea unei relații strânse între Moldova și Rusia.

Popescu susține că, prezența așa-numiților „diplomați” ruși a jucat un rol important în promovarea agendei ruse în diverse state europene, inclusiv în Republica Moldova.

„Tot timpul, Federația Rusă a avut anumiți actori de influență în Republica Moldova, începând de la actori interni, care conștient sau inconștient au îndeplinit acest rol. Avem și actori externi, unii dintre ei fiind așa-numiți „diplomați” ruși.

Aceasta nu este o practică a Federației Rusiei doar pentru R. Moldova, dar și a altor state europene.

Această centură rusă s-a simțit foarte comod, nu a fost deranjată și, în anumite perioade, într-o măsură mai mare sau mai mică, poate să influențeze anumite decizii politice de la Chișinău”, a declarat sursa citată.

 

Parteneri
De ce s-ar fi despărțit Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu. Totul a ieșit la iveală acum
Redactia.ro
Rezistă căsnicia dintre Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță? Celebrul Numerolog Cristian Terran face predicțiile: „Acest cuplu va avea de trecut de o criză o dată la 4 ani”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Primele imagini de la evenimentul în care Michael Schumacher a apărut public, după accidentul din 2013 / Foto
Unica.ro
Ce s-a ales de rochia iconică a Corneliei Catanga. La cine ajunge, de fapt
EVZ.ro
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Spynews
Nunțile vor fi interzise după ora 1! Se dă interzis: Să fie ora la care se închide orice eveniment
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
CIOLACU DEMISIONEAZĂ! PREMIERUL ROMÂNIEI A ANUNȚAT: CATEGORIC!
Mediaflux
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ispita Maria Tebieș, o ispită și în relația dintre Jador și Oana Ciocan. Ce a declarat bruneta de la Insula Iubirii sezonul 8
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro