A pune varză la murat nu este o chestiune ușoară, așa cum ar crede mulți. Trebuie să se țină cont de mai multe aspecte astfel încât produsul final să fie unul care să fie și gustos, să arate și bine și, în plus, să țină cât mai mult. Ce pun femeile de la țară în butoiul cu varză murată. Ingredientul care o menține crocantă și aromată toată iarna.
Vremea pentru murat varza încă nu a venit, dar cum nici mult nu mai este va învățăm de pe acum ce o să aveți de făcut atunci când va veni timpul.
Varza se pune la murat în octombrie, după ziua de Sfântul Dumitru, asta se spune din bătrâni, dacă vrei să ai o varză murată bună peste iarnă.
Rețeta pe care v-o prezentăm astăzi este una simplă cu care nu aveți cum să greșiți. Este rețeta folosită de multe dintre gospodinele de la țară, care cunosc mai multe secrete pentru ca varza să iasă încredibil de gustoasă, crocantă, dar care să reziste chiar până în vara viitoare.
Pentru o combinație care va da un gust unic și gustos verzei murate, femeilie de la țară nu pun niciodată hrean la varza murată, pentu că acesta întărește frunzele. Hreanul rămâne și va fi folosit pentru murarea castraveților, gogonelelor și gogoșarilor.
Pentru muratul verzei se va folosi varză proaspătă și mărar aromat. De asemenea, în butoi se mai adaugă rămurele de cimbru și câțiva ardei iuți. Cei care doresc mai pot pune în butoi, pentru extra-aromă felii de gutuie sau porumb. Cu o astfel de varză sarmalele de Crăciun vor fi o adevărată delicatesă.
Secretul gospodinelor de la țară constă în adăugarea de miere în butoiul de varză. Mierea proaspătă de albine, în jur de 7-8 linguri, va face varza crocantă, dar nu tare, așa cum ar face-o hreanul.
Procesul de murat varza este unul lent, care durează de regulă 6-7 săptămâni, timp în care butoiul de varză trebuie să stea în beci, la loc răcoros.
Între timp varza trebuie bine vânturată. Din acest motiv butoiul ar fi ideal dacă ar fi prevăzut cu un robinet. Zema de varză se va scurge în alte recipiente după care va fi pusă înapoi, în mod repetat până vă plictisiți. Vânturatul se face cam de două-trei ori pe săptămână, până ce varza va fi complet acră.
Nu în ultimul rând, combinația de sare și apă a femeilor de la țară este de 25 de grame de sare, ceea ce înseamnă o lingură cu vârf, la litrul de apă.