Floarea de colț este una dintre cele mai rare specii de flori. Cunoscută drept floarea reginei, aceasta a fost surprinsă recent într-un loc neașteptat. Este vorba, mai exact, despre Cheile Râmețului care este zona cu cea mai joasă altitudine din țară unde crește această plantă.
Floarea de colț se poate observa în zona alpină, fiind o plantă reprezentativă și protejată. Tulpina acesteia măsoară până la 30 de centimetri, iar întreaga plantă este acoperită cu perișori fini, care îi asigură protecție.
Floarea de colț se remarcă și prin frunzele sale inconfundabile, care au un aspect deosebit, ”lânos”, fiind dispuse în formă de stea. De regulă, aceasta înflorește între lunile iulie și septembrie.
Floarea reginei este atât de rară, încât a fost declarată monument al naturii și este ocrotită prin lege. Aceasta se poate găsi în în rezervații naturale din Piatra Craiului, Munții Bucegi, Ciucaș sau Retezat.
Te-ar putea interesa și: Ce semnificație are Floarea de colț. De ce este protejată prin lege și alte curiozități
În țări precum Germania Și Austria, aceasta este un simbol național. În schimb, în România aceasta este văzută drept un simbol al dragostei.
Potrivit unei legende vechi, tinerii colindau zonele stâncoase ale munților pentru a culege flori de colț și a le oferi iubitelor. În acest fel, tinerii îți demonstrau dragostea și curajul.
Te-ar putea interesa și: Plantele toxice pe care să nu le ai niciodată în casă. Mulți oameni le dețin, din păcate
Însă, floarea reginei mai are și alte semnificații. Se pare că, în limbajul florilor, aceasta înseamnă puritate și curățenie. Primul studiu pe această plantă a fost efectuat în anul 1911 de către celebrul botanist Alexandru Borza. Tot el a fost și cel care a declarat floarea de colț monument al naturii. Din 1933, floarea reginei este ocrotită de lege în rezervații naturale.
Planta crește într-un număr foarte mic în zonele de sălbăticie, greu de accesat de oameni. Chiar dacă multe persoane sunt tentate să culeagă această floare, ar trebui să-și amintească că acest lucru este strict interzis. Numărul tot mai mic de exemplare din această specie se datorează și animalelor care pătrund în aceste zone și o distrug. În perioada comunistă, cei care o rupeau, riscau ani grei de închisoare.
Te-ar putea interesa și: A fost descoperită o nouă specie de orhidee în România. De ce planta a uimit cercetătorii