O veche glumă spune că jocurile loto nu sunt altceva decât o taxă în plus pentru cei care nu se descurcă la matematică. Există oare un număr minim de bilete ce trebuie cumpărate pentru a garanta câștigarea marelui premiu? Matematicianii de la Universitatea din Manchester au descoperit că răspunsul este da.
Jocurile loto nu sunt altceva decât o taxă în plus pentru jucătorii care nu se descurcă la matematică, spune o veche glumă, însă analiza matematică poate fi folosită pentru a încerca să înțelegem probabilitatea complexă implicată într-un astfel de joc.
Te-ai întrebat vreodată dacă există un număr minim de bilete pe care trebuie să le cumperi pentru a-ți garanta câștigul? Ei bine, doi matematicieni de la Universitatea din Manchester au descoperit că răspunsul este da, însă asta nu înseamnă că această abordare te va îmbogăți.
Dr. David Stewart și Dr. David Cushing au analizat jocul loto al Loteriei Naționale din Marea Britanie, în care se aleg șase numere între 1 și 59. Dacă ai un număr la fel ca unul dintre cele extrase de companie, poți câștiga premii de 7,8 milioane de lire sterline, echivalentul a 9,9 milioane de dolari.
Cei doi matematicieni au descoperit ce metodă se poate aplica pentru a ghici cel puțin două dintre toate cele 45.057.474 de combinații posibile de bilete câștigătoare. Ai nevoie de doar 27 de bilete.
Pentru a descrie combinațiile posibile, matematicienii au folosit planurile Fano, construcții geometrice în care perechile de numere sunt reprezentate pe sau în interiorul unor triunghiuri, iar liniile drepte sau cercurile le conectează. Fiecare linie trece prin trei perechi, producând unul dintre posibilele sextetete câștigătoare.
Ceea ce a fost interesant, din punct de vedere matematic, nu a fost câștigul propriu-zis la loto, ci descoperirea celui mai mic număr de bilete necesare pentru a garanta câștigul.
„În general, există o tensiune care provine din faptul că există doar 156 de intrări pe 26 de bilete. Acest lucru înseamnă că o mulțime de numere nu pot apărea de mai multe ori.
În cele din urmă, vei reuși să găsești șase numere care nu apar pe niciun bilet împreună. În termenii teoriei grafurilor, ajungem să dovedim existența unui set independent de mărimea șase”, a explicat Stewart, lector în matematică pură la Universitatea din Manchester.
Un alt matematician, Peter Rowlett, susține că, în 99% din cazuri, teoria biletelor câștigătoare la loto prezintă o investiție care nu este pe măsura profitului. Vei câștiga, dar nu foarte mult.
Pentru a-și testa teoria, Dr. David Stewart și Dr. David Cushing au investit 54 de lire sterline, adică 68,61 de dolari, pentru a cumpăra bilete la loto. Au avut trei bilete câștigătoare, însă asta nu îți aduce, în principiu, decât un alt bilet gratuit generat aleatoriu pentru următoarea loterie.
Așadar, totul se rezumă mai degrabă la o soluție matematică intrigantă decât o schemă de a face bani rapid în mod garantat.