Să călești ceapă poate suna ca o activitate culinară foarte simplă, însă gospodinele experimentate știu că nu este chiar așa. Și această abilitate se dobândește în timp. Modul în care călești ceapa poate să influențeze gustul și aroma preparatului final. Iată ce să presari pe ea pentru a nu se arde!
Ceapa este un ingredient de bază în foarte multe preparate. Se poate găti separat sau poate fi adăugată în mâncăruri pentru a aromatiza un sos, o garnitură sau chiar felul principal. Este fragedă, aurie sau roșiatică și face ca rezultatul final să fie mult mai savuros decât la început.
Multe rețete de mâncare indică gospodinelor să călească ceapa. În acest fel, preparatul final va avea un gust cu totul special. Procesul în sine nu durează deloc mult. Este însă important cum procedezi când călești ceapa, una dintre cele mai comune probleme fiind reprezentate de ardere.
Pentru ca acest ingredient să influențeze mâncarea în sens pozitiv, fără să schimbe gustul în unul amar, este esențial să călești ceapa în mod corect. Nu trebuie să fie arsă nicidecum, deși multe gospodine ajung să se confrunte cu un astfel de rezultat. Ceapa călită își schimbă culoarea și este ușor crocantă.
Playtech Știri îți explică în materialul de astăzi cum trebuie să călești ceapa pentru a obține un rezultat ca la carte. Chiar dacă nu reușești din prima, în timp vei căpăta și această abilitate. Mare parte din proces se rezumă la un ingredient pe care trebuie să-l presari peste ceapă.
Înainte să te apuci de călit ceapa, curăță și spală bine leguma. Taie doar partea unde au crescut frunze de ceapă. Nu îndepărta terminația unde au crescut rădăcini, niciodată. Aceasta va degaja cei mai mulți vapori care îți vor irita ochii și vei plânge.
Când începi să tai ceapa în felii subțiri, încearcă să le ții cât mai aproape unele de altele. Toacă ceapa repede, apoi depoziteaz-o într-un vas de bucătărie. Pune puțin ulei într-o tigaie încinsă, după care pune ceapa tocată deasupra lui.
Pentru ca ceapa să nu se ardă și să se călească bine, presară deasupra fâșiilor tocate un cârf de sare. Acest ingredient va înmuia leguma. Amestecă bucățile în tigaie cu o lingură de lemn pe durata întregului proces. La final, vei obține un rezultat foarte frumos.
Citește și: Cum poți să tai ceapă fără să plângi. Trucul extrem de simplu pe care e bine să-l știi
Ceapa călită va fi aurie, dar nu arsă și nu va prezenta nuanțe maronii. Va fi ușor crocantă și numai bună de adăugat în diverse feluri de mâncare, pentru a le stimula aroma.