Părintele Calistrat este celebru pentru expunerea învățăturilor sale la TV. Într-o nouă apariție televizată, preotul a vorbit de această dată despre viitorii miri care cheltuiesc sume considerabile de bani cu pregătirile pentru nuntă, în detrimentul recunoștinței și respectului față de darul divin și harul pe care îl primesc prin săvârșirea Tainei Căsătoriei. Prin urmare, el spune că 10% din darul de nuntă ar trebui dat la Biserică.
Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași este recunoscut pentru declarațiile sale controversate. Recent, în cadrul unei noi apariții la TV, preotul a vorbit despre pregătirile celor care urmează să se căsătorească și despre sumele pe care le cheltuie, explicând ce înseamnă zeciuiala biblică în acest context.
Omul Bisericii susține că tinerii investesc sume considerabile de bani în pregătirile pentru nuntă, când, de fapt, cel mai important aspect este recunoștința și repectul față de darul divin al cununiei religioase pe viață.
Părintele Calistrat Chifan și-a exprimat opinia despre tendința umană de a trata cu superficialitate legătura cu Dumnezeu. Astfel, tinerii nu ezită să dea sume mari de bani pe rochie, costum, local, meniuri de nuntă și alte lucruri necesare în acea zi, dar care își vor pierde valoarea imediat ce evenimentul se va încheia, dar uită să ofere zeciuiala, adică 10% din cheltuielile totale ale nunții, către biserică.
În viziunea acestuia, nu trebuie să neglijăm recunoștința către Dumnezeu, mai ales când este vorba despre un dar atât de mare ca cel al harului divin din timpul cununiei religioase. Astfel, așa cum se plătesc pentru serviciile la nuntă, tinerii ar trebui să ofere și o formă de recunoștință pentru ”serviciul” pe care îl primesc la biserică respectând acest principiu din Biblie.
„Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? Că 10% din ce câștigi trebuie să dai la biserică? Da, ei, acuma, mă ascultă-mă: cât a costat rochia miresei? 2.000 – 3.000 euro da?! cât înseamnă? 150 milioane… cât o costa muzica? 100 de milioane… cât a costat fotograful? 50 de milioane… cât a costat coregrafia? 100 de milioane… cât a costat tot aici?
Ce aveți voi? Șampanii, mese, povești? Toată asta? 100 de milioane da, cât costă masa la restaurant? 2 – 300 de milioane.. da, deci vă ridicați undeva aproape la un miliard de investiții cu nunta… Cel puțin 20.000 euro i-ați tocat? Păi adică eu nu înțeleg un lucru: L-ați luat pe Dumnezeu de prost?!
El e ultimul fraier la care ați venit să vă dea harul, după ce voi ați cheltuit atâtea lucruri, care de-a 2-a zi nu mai sunt valabile?! Rochia o arunci, mâncarea ai mâncat-o, banii i-ai cheltuit? Restaurantul l-ai părăsit, florile s-au veștejit, sticlele goale le-ai aruncat și toată povestea s-a terminat. Dar cununia de la Dumnezeu rămâne! Aia e cea mai importantă”, a explicat părintele de la Iași.