Hidratarea are un rol extrem de important în sezonul cald. Am fi tentați să credem că apa este cea mai hidratantă băutură, însă, nu este așa. Un studiu de la Universitatea St. Andrews din Scoția a scos la iveală un alt lucru. Află, din rândurile de mai jos, care este cea mai hidratantă băutură.
Studiile au scos la iveală faptul că, atât plata cât și cea minerală fac o treabă destul de bună în ce privește hidratarea rapidă a organismului. Însă, băuturile cu puțin zahăr, grăsimi sau proteine fac o treabă și mai bună în menținerea organismului hidratat.
Explicația este una cât se poate se simplă. Potrivit lui Ronald Maughan, profesor la St. Andrews’ School of Medicine și autor al studiului, motivul este legat de modul în care organismul nostru răspunde la băuturi. Printre factorii care pot influența nivelul hidratării se numără și volumul acestuia. Practic, cu cât cantitatea de băutură este mai mare, cu atât nivelul hidratării crește.
Te-ar putea interesa și: Ce bea David Popovici în fiecare zi. Dieta strictă pe care o urmează campionul României
Cercetătorii au descoperit că, cea mai hidratantă băutură este laptele. Acest lucru se datorează compoziției nutritive a băuturii. Laptele conține zahăr, lactoză, proteine și grăsimi, elemente care ajută la încetinirea golirii lichidului din stomac și la menținerea hidratării pe o perioadă mai lungă.
Printre ingredientele prin care remarcă se numără și sodiul, care acționează asemenea unui burete, care reține apa în organism.
„Acest studiu ne spune multe din ceea ce știam deja: electroliții – cum ar fi sodiul și potasiul – contribuie la o hidratare mai bună, în timp ce caloriile din băuturi au ca rezultat o golire gastrică mai lentă și, prin urmare, o eliberare mai lentă a urinării”, a spus Melissa Majumdar, un dietetician înregistrat, personal trainer și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică care nu a fost implicat în studiu.
Laptele este o băutură ideală, în special pentru copii. Acesta are multiple beneficii.
„Și aș mai pune pe această listă de lichide care hidratează și chiar hrănesc lactatele fermentate – cele foarte lichide, precum chefirul, sana, laptele bătut. Așadar, nu iaurt mâncat cu furculița, ci lactatele fermentate, care au și probiotice și care ajută enorm rehidratarea și aduc și aminoacizi”, este sfatul Lygiei Alexandrescu.
Te-ar putea interesa și: De ce e bine să bei apă minerală când e caniculă. Detaliul de care nu aveai habar